Népszava: Kreml-barát propaganda terjesztésével vádolja a Fideszt az Európai Parlament

POLITIKA
április 26., 05:54

Aggasztónak találja az Európai Parlament a magyar kormány politikáját és álláspontját, ami Orbán Viktor vezetésével kritikus pillanatokban tanúsított oroszbarát vagy Kína-barát álláspontot - többek közt ezt tartalmazza egy friss parlamenti állásfoglalás, amit a közelgő uniós választásokba való állítólagos orosz beavatkozás miatt fogadtak el a Népszava szerint.

A csütörtökön elfogadott határozat több ponton bírálja a magyar kormánypártot, például azért, mert „a Fidesz Kreml-barát üzeneteket és propagandát terjeszt”.

Az EP emlékeztetett, hogy az orosz kormány számos európai szélsőjobboldali pártot és populista politikust, köztük Marine Le Pent is szponzorálta, többször Oroszországból származó rejtett finanszírozással játszották ki a helyi választási szabályokat.

A határozat felidézi a VSquare oknyomozását, ami szerint 2020-ban Peter Pellegrini, Szlovákia akkori miniszterelnöke Orbán közbenjárását kérte ahhoz, hogy az abban az évben tartott szlovákiai parlamenti választások előtt megkapja a Kreml támogatását. A segítségnek köszönhetően Pellegrini - aki azóta már Szlovákia elnöke - három nappal a választások előtt Oroszországba utazott. Pellegrini győzelmével minden fontos pozícióba populista-nacionalista politikus került Szlovákiában.

photo_camera Fotó: GRIGORY SYSOYEV

Ahogy a lap írja, az elmúlt hónapokban napvilágot látott, hogy Oroszország EP-képviselőket környékezett meg, néhányuknak fizetett is orosz propaganda terjesztéséért. Márciusban lebukott egy osztrák hírszerző, aki együttműködött az orosz hírszerzéssel, áprilisban pedig az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda horgára akadt az Alternatíva Németországnak (AfD) szélsőjobboldali párt európai parlamenti képviselője és listavezetője, Maximilian Krah, aki pénzt fogadhatott el a Kreml ügynökeitől. A politikus egyik brüsszeli asszisztensét ezután Kínának folytatott kémkedés gyanújával vették őrizetbe. Egy cseh lap nemrég titkosszolgálati hangfelvételek alapján felfedte, hogy orosz eredetű pénzt fizettek Petr Brystonnak, az AfD parlamenti képviselőjének és európai képviselőjelöltjének is.

A külföldi digitális beavatkozás azonosításáért felelős francia ügynökség februári jelentése szerint a „Portal Kombat” nevű nagyszabású orosz dezinformációs kampány közel kétszáz weboldalról terjesztett oroszpárti propagandát az európai lakosság körében.

A parlament szankciókat sürget és követeléseket fogalmazott meg az AfD és az uniós tagállamok felé, a következő orosz szankciós csomagban a Kreml által támogatott új sajtóorgánumok és médiaszervezetek kerülhetnek tiltólistára. A határozatban foglaltakat a tagállamoknak nem kötelező végrehajtaniuk.

Kiemelt videóink