Ezermilliárdot kapott tavaly az MVM Csoport az államtól

PÉNZ
május 02., 14:37
Az MVM Energetika Zrt. budapesti székháza a Szentendrei út 207-209. alatt.
photo_camera Az MVM Energetika Zrt. budapesti székháza a Szentendrei út 207-209. alatt. Fotó: Branstetter Sándor/MTI/MTVA

Az MVM Zrt. anyavállalata 213 milliárdos, a teljes MVM Csoport rekordot jelentő, 369 milliárdos nyereséggel zárta a múlt évet – derül ki a cég nemzetközi szabvány szerint készített éves eredménykimutatásából. A csoportnak 2022-ben még 79 milliárdos, előtte 281 milliárdos nyeresége volt.

Frissítés: A Népszava csütörtöki cikke alapján eredetileg azt írtuk, hogy hogy az MVM Csoport 190 milliárdos veszteséget ért el 2023-ban. Ez a beszámolóban szereplő úgynevezett „teljes átfogó jövedelem” sor téves értelmezéséből adódott. Abban ugyanis nem realizált, a tárgyidőszaki eredményre nem, csak a saját tőkére hatással lévő, főként átértékelésből származó hatások szerepelnek (ezek összege valóban mínusz 558 milliárd forint volt, ami a „Teljes átfogó jövedelem” könyvelési sort valóban mínusz 189,6 milliárd forintba tolta át, ám ez könyvelésileg nem tartozik az úgynevezett eredménykategóriába).

Az MVM csoport állami támogatása az egy évvel korábbihoz duplájára nőtt: a rezsivédelmi alapból az előző évi 516 milliárd után tavaly 1002 milliárd forintot kaptak. Ugyanakkor novemberben az MVM Csoport 309 milliárdos osztalékelőleget fizetett be a költségvetésbe.

Januárban Jávor Benedek perelt ki egy szerződést, ami igazolja, hogy az MVM Csoport 100 milliárd forintos gördülőhitel-megállapodást költött a legnagyobb kínai pénzintézet, az ICBC egyik osztrák leányvállalatával. A szerződés alapján feltételezhető volt, hogy a kínai felügyelet alatt álló bank közvetetten pénzt juttat a magyar költségvetésbe.

Akkor 209 milliárd forint volt az MVM adózás utáni eredménye, aminél épp 100 milliárddal fizetett be többet az MVM osztalékelőlegként – és pont ekkora összeget hívott le napokkal később a vállalatcsoport a keretszerződés szerint. Az MVM Csoport tagadta ezt a feltételezést.

A hírek akkoriban arról szóltak, hogy erre az összegre a reptérvásárlás miatt lehetne szüksége az állami tulajdonosnak. A Budapest Airport tulajdonosváltás azóta sem történt meg, bár az arra kiszemelt Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-t az állam feltőkésítette.