Gyurcsány emberei, apu és végtelen számú választási ígéret - így kampányolnak a főpolgármester-jelöltek TikTokon

POLITIKA
május 03., 11:34

Pörög az önkormányzati választási kampány - utcákon, majálisokon és az online terekben is. Kíváncsiak voltunk, mit tudhatnak meg a legfiatalabb választók a kedvenc közösségi média-felületükön Budapest főpolgármester-jelöltjeiről, úgyhogy végignéztük a három legnépszerűbb jelölt áprilisi TikTok-tevékenységét. Mivel kampányolnak? Mennyi derül ki a programjukból? És az egymáshoz való viszonyukból?

Bevált recepten minek változtatni

Bár Szentkirályi Alexandra zártkörű kampányindítóján a sok gyurcsányozás-karácsonyozás mellett egy hétpontos tervet is bemutatott Budapest megújítására - tény, hogy azért ennek az első pontja is gyurcsányozás volt -, aki a TikTokjáról szeretne tájékozódni, a programról nem sokat fog hallani.

Megtudhatja viszont, hogy Karácsony Gergely szerinte:

Videóinak túlnyomó többsége Karácsony vélt alkalmatlanságáról szól, ezt hol szemetes utakkal, hol gazos placcokkal (ami amúgy egy méhlegelő volt, amibe Szentkirályi belekaszált), hol pár méteres bicikliutakkal illusztrálja.

photo_camera Szentkirályi Alexandra méhlegelőt kaszál. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

És hogy miről beszél a Fidesz főpolgármester-jelöltje, amikor nem Karácsony Gergelyt ekézi? Ironikus módon éppen arról, hogy mennyire nem visz előre az állandó egymásra mutogatás és panaszkodás, és hogy miért ő a legalkalmasabb, hogy Budapestnek forrásokat szerezzen és fejlődést hozzon. Meg van olyan is, amiben azért nem karácsonyozik, mert csak gyurcsányozik.

A fővárossal kapcsolatos terveiről kevés konkrétumot osztott meg eddig a videóiban,

túl azon, hogy eltakarítja a városvezetésből a szerinte gyurcsányista embereket, és mindent, amit Karácsony rosszul csinált, ő majd jól fog csinálni. Hogy pontosan hogy, azt nem mondja el, a legkonkrétabb, ami a videóiból kiderül, az az, hogy újraszervezné a budapesti közlekedési rendszert, hogy átgondoltabb legyen, mert jelenleg szerinte ez „ad hoc alapon történik”, és csak festékeket borogatnak ki a különböző útszakaszokon.

Apu várost vezet

Bár egy éve még láthatóan elég fázósnak érezte, hogy fiatal követői apunak szólítják, úgy tűnik, Karácsony mostanra belehelyezkedett a szerepbe: ma már rezzenéstelen arccal olvassa fel a „szia apu” kezdetű kérdéseket, integetős emojikkal reagál az „apa válaszolsz?” kommentekre, pár napja pedig már „drágáim” beköszönéssel vezette fel az egyik videóját. A laza, fiatalos imázst Beton.Hofi rajongásának ecsetelésével, Taylor Swift-számok felhasználásával, káromkodva vicceskedős videókezdésekkel is erősíti.

Egy HVG-s interjúrészletet is kiposztolt, amiben elmagyarázza az apu-dolgot: szerinte az őt követő fiatalok közül sokaknak egy igazodási pont lett a bizonytalanságban, ő pedig nekik szeretné megőrizni a fővárost, hogy még sokáig élhető legyen.

link Forrás

A jelenlegi főpolgármester a TikTokon főleg a város kizöldülését promózza (35 ezer elültetett fa, műfű helyett virágokkal teli Andrássy), folyamatban levő projektekről beszél (2026-tól még több helyen lesz Bubi!), és interaktív városfejlesztési eseményekre invitál (Budapesti Lakógyűlés a mini-Dubaj beruházásról).

Utóbbiból legérdekesebb talán a közösségi virágültetés, ami azért jött létre, mert április 14-én a Mobilfoxos pénzszórás alatt az ezresekért kapkodó fiatalok nem csak egymást, hanem a Deák tér virágait is széttaposták. Ebből egy egészen random online vita lett, Karácsony először beleszállt a Mobilfoxba a virágpusztításért, majd bejelentette, hogy közösségi virágültetésen hozzák rendbe a területet, de az esemény előtt pár nappal, az éj leple alatt a Mobilfoxosok visszaültették a virágokat, szóval Karácsonyék végül a Március 15. téren ültettek. Nyugi, a virágültetésnek lett saját playlistje, van rajta Carson Comától Beyoncén át Beatlesig minden, link a bióban! (Mármint tényleg, a főpolgármester TikTok-leírása jelenleg egy virágültetős playlist.)

Na, de mennyit tudhattunk meg a programról az elmúlt hónap TikTok-tevékenységéből?

Nem sokat. Bár tény, hogy az kiderül, hogy írt egy egész könyvet a budapestieknek szánt víziójáról, ezt a saját webshopján keresztül árulja. Pedig Szentkirályiba épp azzal szállt bele, hogy szerinte nincs értelmezhető programja, Vitézyn pedig azzal viccelődött, hogy mindent is beígér, de az ígéreteit - Karácsony utalása szerint - korábbi vezető pozícióiban sem tartotta be.

Ígéretdömping kis odaszúrogatással

Az LMP-s támogatással induló Vitézy kampányígéreteiből tényleg nincs hiány, videói túlnyomó többségében ezekről is beszél: központosított parkolási rendszer, BKK rendészet, Bubi-fejlesztés, külkerületek fejlesztése, bérlakások, vidámpark, légkondi a hármas metrón és még sok más.

Bár április elején Szentkirályi egyik Karácsonyon gúnyolódó videójára épp azzal reagált, hogy egymás helyett Budapestről kéne beszélniük, azért most már oda-odaszúr a versenytársainak: programjaik terjedelme közti különbséget azzal illusztrálta, hogy Szentkirályiét egy poháralátétre, Karácsonyét egy kiflis zacskóra nyomtatta rá. Karácsonyt több videóban is kritizálja, például a 2019-ben beígért, de még el nem készült Városháza Park miatt, és azért mert a főpolgármester szerinte szőnyeg alá söpörte a kivizsgálásra szoruló korrupciós eseteket a parkolási ügyekben és a hármas metró felújításánál.

És van még egy oda-vissza dobálózás Vitézy BKK-rendészetes javaslata miatt is: Karácsony Vitézy hajléktalanellenes kijelentéseit kritizálta, Vitézy meg azzal dobta vissza a labdát, hogy szerinte amikor Karácsony emiatt elküldi a fenébe, akkor nem is őt, „hanem az utasokat küldte el a fenébe”.

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid az EDF, az ADOM Diákmozgalom és a Fridays For Future fővárosi diákprogramjának bemutatóján.
photo_camera Karácsony Gergely és Vitézy Dávid első kézfogása a kampány alatt diákmozgalmak április 3-i rendezvényén. Fotó: Kristóf Balázs/444

És azért minden jelöltnél elő-előkerülnek a klasszikus cukiságkampány elemei is: Karácsony kutyákat, Vitézy cicát poszolt - és még Karácsony Beton.Hofizására is ráemelt egyet! -, Szentkirályi pedig a május 1-i majálisról rakott ki kisgyerekes-nyuszis videót. Vitézynek van még pár szórakoztató, különösebb kontextus nélküli, közlekedési eszközöket rajongó TikTokja: az egyiken Beyoncé új dalára zúz el a busz a dugóban álló autók mellett, a másikon Kylie Minogue-ra érkezik pöfékelve egy gyerekvasút.

Érdekesség, hogy a főpolgármester-jelölti TikTokokon egész gyakran kerül elő Lázár János neve.

Nem véletlen: építési és közlekedési miniszterként számos budapesti fejlesztésre van ráhatása. Vitézy többször is emlegeti őt, például amikor az ő számlájára írja, hogy nem készült el a Vitézyék által megtervezett csepeli közpark 2021-ben. Szentkirályi pedig - illusztrálandó, hogy ki az, aki a leggördülékenyebben le tudja majd ütni a fővárosi dealeket a kormánnyal - arról rakott ki videót, hogy elintézte a közlekedési miniszternél a BKK dolgozók kedvezményes országbérletét, és már „a vidékiek és a budapestiek nagykoalíciójáról” álmodoznak. A találkozó annyira fontos volt, hogy egy második videót is közölt: ezen Lázár arról beszél, hogy Szentkirályi szerinte el tudja majd szedni tőle a „kevés pénzét”, ami van, Budapestnek pedig egy talpraesett nőre van szüksége a „bénázó férfiak, vagy nem tudom, kik helyett”. Lázárnak amúgy a találkozóról készült videójában a férfiak utáni „ vagy nem tudom kik helyett” rész nem szerepel.

Kiemelt kép: Kiss Bence

Kiemelt videóink