A cseh elnök szerint amíg nem megy az új paksi erőmű, aligha elképzelhető, hogy Orbán bírálja Putyint

POLITIKA
május 12., 08:06

Petr Pavel cseh elnök interjút adott az osztrák Die Pressének. Az orosz-ukrán háborúról szóló fontosabb állításait szemlézte az MTI, de azt már nem közölte a hírügynökség, hogy Orbán Viktorról mit mondott a cseh elnök. Ezeket a HVG írta meg.

Pavel Orbán oroszbarátságáról azt mondta, hogy rengeteg, főleg gazdasági érdek köti össze Magyarországot és Oroszországot. Ezért szerinte amíg nem megy az új paksi erőmű, addig aligha képzelhető el, hogy a magyar miniszterelnök élesen kritizálja Vlagyimir Putyint.

Petr Pavel cseh államfő 2023. január 14-én.
photo_camera Petr Pavel Fotó: Lukas Kabon/Anadolu Agency via AFP

Pavel elmondta, nem ért egyet Orbánnal, Robert Ficó szlovák miniszterelnökkel és Peter Pellegrini szlovák elnökkel abban, hogy simán békét lehetne hirdetni a háborúban. Ugyanis az azt jelentené, hogy Ukrajna orosz ellenőrzés alatt marad, Putyin pedig vazallusát ültetné az ukrán kormány élére.

Ha az agresszor győzne, Pavel szerint Putyin igazolva érezné álláspontját, miszerint a liberális demokrácia leszálló ágban van és nem teljesíti az ígéreteit. Ezzel pedig globálisan rendülne meg a Nyugat hitele.

Kiemelt videóink