Az ügyvédi kamara megdöbbent azon, hogy Dobrev Klára köztörvényes bűnözőnek nevezte Sulyok Tamást

belföld
május 27., 12:16

Közleményt adott ki hétfőn a Magyar Ügyvédi Kamara a DK által múlt héten előhozott zsebszerződésügyről. Ebben azt írják: „a kamara „megdöbbenéssel fogadta, hogy korábbi ügyvédi tevékenysége miatt a köztársasági elnököt »köztörvényes bűnözőnek« és »a földmaffia kiszolgálójának« nevezett meg egy politikai párt”. A szervezet szerint „mélységes aggodalomra ad okot”, ha olyan vádakat fogalmaznak politikai szereplők a kampány részeként, amelyek „súlyosan sértik nem csak a köztársasági elnöki intézménybe, de az ügyvédségbe vetett közbizalmat is”.

Dobrev Klára, a párt európai parlamenti listavezetője múlt szerdán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az államfő és korábbi alkotmánybírósági elnök köztörvényes bűnöző. Ezt arra hivatkozva állította, hogy Sulyok Tamás még szegedi ügyvédként részt vett zsebszerződéses földügyletekben, azaz abban, hogy 1990 után külföldi állampolgárok a törvényi tiltás ellenére magyarországi termőföldet szerezhessenek (később megtudtunk, hogy egy 2002-es szerződés volt az első, ahol Sulyok neve ellenjegyző ügyvédként felbukkant).

Sulyok Tamás egy szegedi bankfiók mellett 2024. március 25-én.
photo_camera Sulyok Tamás egy szegedi bankfiók mellett 2024. március 25-én. Fotó: Kármán Kolos

Sulyok hivatala akkor cáfolatot adott ki az ügyben. Dobrev két nappal később viszont újabb sajtótájékoztatón azzal állt elő, hogy Sulyok „még alkotmánybíróként is a földmaffiát szolgálta”, ezért különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja és hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt feljelentést tesz Sulyok Tamás ügyében Polt Péter legfőbb ügyésznél. A politikus ezt a kijelentését azokra az általunk már korábban megírt tényekre alapozta, hogy Sulyok még a 2014. szeptemberi alkotmánybíróvá választási után is kézbesítési megbízott maradt a földügyben érintett deszki cégnél, az Agronómia Kft.-nél (a cég viselt dolgairól itt írtunk), illetve 2014 novemberében, már megválasztott alkotmánybíróként kézbesítési megbízást vállalt az Agronómia három osztrák tulajdonosának egy másik cégében, a Botanic-Garden Kft.-nél.

A Magyar Ügyvédi Kamara a mostani közleményben azt írja: „a politikai térben elhangzott súlyos szavakkal szemben a Magyar Ügyvédi Kamara meg nem cáfolt meggyőződése az, hogy Sulyok Tamás az ügyvédi hivatását nagy közmegbecsüléssel végezte”. Érdemeként említik azt is, hogy „tudományos és alkotmánybírói tevékenysége során mindenkor kiállt az ügyvédi és kamarai függetlenség mellett, amelyet a jogállamiság és közbizalom alappillérének tartott”. A kamara szerint ezt a közbizalmat érte most támadás „a fent már idézett, durva kijelentésekkel”.

A Kamara közleménye azzal zárul, hogy minden esetben eljár „az ügyvédi tevékenységre vonatkozó jogszabályt vagy az ügyvédekre irányadó etikai szabályokat sértő kollégákkal szemben”, de „ugyanilyen határozottsággal fel fog lépni az ügyvédeket ügyvédi tevékenységük miatt, vagy, mint a jelen esetben közéleti tevékenységük során – méltatlanul – érő támadások ellen”. Hogy ez a konkrét esetben mit jelent, a közleményből nem derült ki.

Frissítés

Dobrev Facebook-videóban reagált a Magyar Ügyvédi Kamara közleményére: azt mondta, Orbán Viktor még mindig hallgat a Sulyok-féle földmaffia ügyben, miközben arra eddig senki nem adott magyarázatot, hogy Sulyok hogyan képviselhette a földmaffiás osztrák céget az alkotmánybírói megválasztása után.

Kiemelt videóink