Évente több mint 300 millió gyerek lesz online abúzus áldozata

TECH
május 27., 06:46

Egy kutatás szerint világszerte évente több mint 300 millió gyermek válik online szexuális zaklatás, kizsákmányolás, illetve visszaélés áldozatává, írja a Guardian. Ez nagyjából a gyerekek 12-13 százalékát érinti, vagyis minden nyolcadik gyerek áldozata volt már ilyen bűntettnek.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatóinak felmérésében az online szexuális abúzusok közé sorolták szexuális tartalmú képek és videók nem önkéntes megosztását, szexuális témájú, nem kívánt beszélgetéseket, ami „magában foglalhatja a szextinget, szexuális kérdéseket és szexuális aktusra való felkérést felnőttek vagy más fiatalok részéről”.

A bűncselekmények közé tartozik az AI deepfake technológiával való visszaélés, valamint az is, amit angolul „sextortion” néven neveznek, amikor bűnözők pénzt követelnek az áldozatoktól intim képeik titokban tartásáért, azaz nyilvánosságra nem hozataláért.

A kutatás szerint az Egyesült Államok különösen nagy kockázatú terület. Az egyetem Childlight nevű kezdeményezése – amelynek célja a gyermekbántalmazás elterjedtségének megértése – egy új globális indexet is tartalmaz, amely szerint az Egyesült Államokban minden kilencedik férfi, közel 14 millió személy, elismerte, hogy valamikor online bűncselekményt követett el gyermekek ellen (az Egyesült Királyságban nagyjából 8 százalék ez az arány, a lap más országok adatait nem közölte). A kutatás szerint sok férfi elismerte, hogy akár fizikai szexuális bűncselekményt is elkövetne gyermekek ellen, ha úgy gondolná, hogy az titokban maradna.

A Childlight vezérigazgatója, Paul Stanfield azt mondta: „Ez egy olyan globális egészségügyi járvány, amely túl sokáig rejtve maradt. Minden országban előfordul, exponenciálisan növekszik, és globális választ igényel.”

Stephen Kavanagh, az Interpol ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a hagyományos bűnüldözési módszerek nehezen tudnak lépést tartani. „Sokkal többet kell tennünk együtt globális szinten, beleértve a speciális nyomozók képzését, a jobb adatmegosztást és felszerelést, hogy hatékonyan küzdhessünk ez ellen a világjárvány ellen és a károk ellen, amelyeket világszerte több millió fiatal életének okoz” - mondta. A cikk szerint egy központosított globális kutatási adatbázisra is szükség lenne a gyermekek hatékonyabb védelméhez.

Kiemelt videóink