Dobrev: Összegyűltek a megfosztási eljárás kezdeményezéséhez szükséges aláírások, Sulyoknak mennie kell!4

POLITIKA
május 28., 13:59

Összegyűltek a megfosztási eljárás kezdeményezéséhez szükséges aláírások az Országgyűlésben, köszönhetően az ellenzéki képviselőknek, Sulyok Tamásnak mennie kell - közölte kedden Dobrev Klára. A DK politikusa szerint itt az idő, hogy válaszoljanak Orbán Viktor és a fideszes képviselők arra a kérdésre, hogy

„lehet-e Magyarország köztársasági elnöke egy olyan ember, aki köztörvényes bűnöket követett el?”

Dobrev szerint az ellenzéki pártok egyértelmű választ adtak erre a kérdésre: nem lehet olyan ember államfő, aki külföldiek kezére játszotta át a magyar földet.

Dobrev Klára, a párt európai parlamenti listavezetője múlt szerdán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az államfő és korábbi alkotmánybírósági elnök köztörvényes bűnöző. Ezt arra hivatkozva állította, hogy Sulyok Tamás még szegedi ügyvédként részt vett zsebszerződéses földügyletekben, azaz abban, hogy 1990 után külföldi állampolgárok a törvényi tiltás ellenére magyarországi termőföldet szerezhessenek (később megtudtunk, hogy egy 2002-es szerződés volt az első, ahol Sulyok neve ellenjegyző ügyvédként felbukkant).

Sulyok hivatala akkor cáfolatot adott ki az ügyben. Dobrev két nappal később viszont újabb sajtótájékoztatón azzal állt elő, hogy Sulyok „még alkotmánybíróként is a földmaffiát szolgálta”, ezért különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja és hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt feljelentést tesz Sulyok Tamás ügyében Polt Péter legfőbb ügyésznél. A politikus ezt a kijelentését azokra az általunk már korábban megírt tényekre alapozta, hogy Sulyok még a 2014. szeptemberi alkotmánybíróvá választási után is kézbesítési megbízott maradt a földügyben érintett deszki cégnél, az Agronómia Kft.-nél (a cég viselt dolgairól itt írtunk), illetve 2014 novemberében, már megválasztott alkotmánybíróként kézbesítési megbízást vállalt az Agronómia három osztrák tulajdonosának egy másik cégében, a Botanic-Garden Kft.-nél.