Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort rágalmazásért és rémhírterjesztésért

POLITIKA
június 01., 17:14

Magyar Péter rendkívüli sajtótájékoztatót tartott azokkal a témákkal kapcsolatban, amik a köztévés EP-listavezetői vitából kimaradtak. Emellett válaszolt az újságírók kérdéseire, és bejelentést is tett.

photo_camera Forrás: Magyar Péter/Facebook

Magyar szerint erős jelzést kell küldeni Orbán Viktornak és Deutsch Tamásnak, hogy a háború nem játék. A propaganda háborús veszéllyel fenyeget, a gyerekek a reklámfilmek miatt félnek a háborútól.

Magyar szerint elég volt abból, hogy Orbánék rázúdítják az emberekre ezt a félelemkampányt, ezért online petíciót indítanak. Követelik a magyar gyermekek lelki egészségét veszélyeztető kampány leállítását, és bejelentést tesznek a Médiahatóságnál. Emellett Magyar feljelenti Orbánt rágalmazásért és rémhírterjesztésért.

Magyar az egészségügy problémáit hosszasan, adatokkal alátámasztva sorolta. Várólistákról, elöregedő háziorvosokról és a kórházak rossz állapotáról beszélt. Szerinte a magyar egészségügy problémáin segíthetne a kormány, ha nem folynának el a pénzek, valamint megérkeznének az uniós források.

A szociális és oktatási problémákra is kitért. Szerinte több százezer gyermek él a létminimum alatt. Megígérte, hogy hatalomra kerülése esetén a Tisza Párt minden forrást át fog csoportosítani az egészségügy és az oktatás problémáinak megoldására. Emellett létrehoznak külön oktatási és egészségügyi minisztériumot, és megemelik a családi pótlékot.

A Telex kérdésére Magyar azt mondta, hogy politikusként nem akarja elemezni a köztévés vitán nyújtott teljesítményét. Ez szerinte nem az ő feladata. De azt nagy eredménynek tartja, hogy pártja el tudta érni, hogy 18 év után vita legyen a köztévében. Elismerte, hogy a vitában lehetett volna sokkal rámenősebb, de az nem lett volna kifizetődő, mert az MTVA eleve ördögnek állítja be.

Vita a köztévében
photo_camera Vita a köztévében

Sulyok Tamás ügyével kapcsolatban azt mondta, hogy a kivizsgálás az ügyészség feladata. De súlyosabbnak tartja az általa benyújtott hangfelvételt, amivel kapcsolatban továbbra is várja az ügyészség lépését.

A Gulyáságyú Média a Medián legfrissebb felméréséről kérdezte Magyart, aki elmondta, hogy nem közvéleménykutatást kell nyerni, hanem választást. Ugyanakkor látja, hogy egyre többen vannak. A munkát nem hagyja abba, országjárását vasárnap Pest megyében folytatja.

A Magyar Hang arról kérdezte Magyart, hogyan alakítaná át a közmédia működését győzelme esetén. Magyar azt mondta, hogy a vezérigazgatót paritásos módon kell kiválasztani, valamennyi parlamenti párt bevonásával, szakemberek segítségével.

Magyar a kormány sportpolitikájával kapcsolatban azt mondta, hogy a fő probléma a tömegsport hiányával van. Ezért nemcsak szuperstadionokra, hanem grundokra, bárki által használható sportpályákra is költene. A TAO-rendszert pedig átalakítaná, és nem csak az 5 fő látványsportot támogatná.

Az egyetemek alapítványi struktúráját megszüntetné, és visszaadná az irányítást az egyetemek szenátusainak. Az egyetemi oktatók bérét pluszforrások bevonásával rendezné.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az Index főszerkesztőjének azt üzente, hogy figyeljen, ne váljanak Origóvá. Szerinte furcsa, hogy az Index alig mérhető támogatottságú politikusoknak is lehetőséget adott interjúra, miközben Magyart meg sem keresték.

A Tisza Párt nem nyilatkozó fővárosi jelöltjeiről azt mondta, hogy ezek a politikusok is szoktak nyilatkozni, de nincsen többfős sajtóstábjuk, így nem tudnak mindenkire időt szakítani.

Magyar elmondta, hogy a Tisza Párt nem támogatja az Európai Egyesült Államok tervét és a túlzott központosítást. Szerintük mindent az emberekhez legközelebbi szinten kell megoldani. Az Unióval konstruktív párbeszédet szeretnének, nem akarnak mindenáron harcolni, mint a kormány.

Magyar a propagandistáknak is üzent. Azt mondta, hogy a választás után őket is fel fogják jelenteni rágalmazás miatt.

A HVG kérdésére azt mondta, hogy folyamatban van a kapcsolatfelvétel az Európai Néppárttal, de formálisan még nem keresték meg a pártcsaládot. A Néppártban ülő KDNP-s Hölvényi Györgyről azt mondta, hogy vele nem nekik kell foglalkozniuk. Hölvényi egymagában szerinte nem tényező a hatalmas frakcióban.

A Népszava az Oroszországhoz fűződő viszonyáról kérdezte Magyart, aki elmondta, hogy pragmatikus álláspontra helyezkedne a kérdésben. Hasznos üzleteket továbbra is kötne az oroszokkal, de az agressziójukat elítéli. Az orosz kémeket mindenképpen kiutasítaná.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Magyar elmondta, hogy az ügynökaktákat nyilvánosságra hozná. Nem úgy, mint az elmúlt 30 évben hatalmon lévő politikai pártok, amik ugyan megígérték ezt, de sosem teljesítették.

Az országot sujtó elsivatagosodással kapcsolatban azt mondta, hogy hatékony öntözőrendszereket kell telepíteni, és a vízgazdálkodást is fejleszteni kell. Szerinte a mezőgazdaság területére is vissza kell hozni a szakmaiságot, és újra felállítaná a környezetvédelmi minisztériumot.

Kiemelt videóink