Zelenszkij szerint Kína szabotálja a békekonferenciáját, és Oroszországot támogatja, amitől a háború tovább fog tartani

külföld
június 02., 12:39
Zelenszkij a szingapúri Sangri-la Párbeszéd biztonságpolitikai fórum
photo_camera Zelenszkij a szingapúri Sangri-la Párbeszéd biztonságpolitikai fórum Fotó: NHAC NGUYEN/AFP

Volodomir Zelenszkij azzal vádolja Kínát, hogy lebeszél más országokat arról, hogy részt vegyenek a Svájcban e hónap végén tartandó békecsúcson. Az ukrán elnök Ázsia legnagyobb biztonsági konferenciáján, Szingapúrban tartott beszédében igyekezett támogatást szerezni az ázsiai és csendes-óceáni térség országaitól, és részvételre biztatta őket.

Állítása szerint 106 nemzet és ezek 75 vezetője állapodott meg arról, hogy részt vesz az ukrán békecsúcson.

„A világnak rugalmasnak kell lennie, erősnek kell lennie, nyomást kell gyakorolnia Oroszországra” - mondta Zelenszkij. „Nincs más mód Putyin megállítására - csak a diplomáciai elszigetelés, az erős ukrán hadsereg és az, hogy a világ országai az Ukrajna és Oroszország közti egyensúlyozás helyett megvédik a nemzetközi jogot és igazságosságot.”

Vasárnap Tung Csün kínai védelmi miniszter a fórumon azt mondta, hogy Kína az ukrajnai háborúban egyik félnek sem szállított fegyvert, Peking „szigorú” exportellenőrzéseket alkalmaz a kettős felhasználású termékekre, és „soha nem tett semmit a lángok szítása érdekében”. Washington sem vádolta Pekinget azzal, hogy fegyvereket szállít Oroszországnak, ugyanakkor szerintük Kína a háborúban kulcsfontosságú technikával segítette Putyint, mint például a drónok és cirkálórakéták hajtóművei, valamint ballisztikus rakéták gyártásához szükséges műszerek.

Kína korábbi washingtoni nagykövete a szingapúri rendezvényen azt mondta, hogy Kína azért nem vesz részt a béketárgyaláson, mert Oroszországot nem hívták meg. Szerinte „lehetetlen” a béke elérése mindkét fél részvétele nélkül. Erre Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter azt válaszolta, hogy a kínai részvétel segítene. „Sajnálom, hogy Kína nem használja ki azt a pozícióját, hogy egyike azon országoknak, amelyek intenzív párbeszédet folytatnak Putyin elnökkel.”

Kína közzétette saját álláspontját az ukrajnai háborúról, amely nem ítéli el Oroszország invázióját, és burkolt kritikát fogalmaz meg a NATO-val szemben.

Oroszország és Kína távolmaradása a svájci csúcstalálkozóról kétségessé teszi, hogy az mennyit érhet el. A magyar kormány a kínai béketervet támogatja, az ukrán béketerv támogatását viszont megvétózta az Európa Tanácsban.

Zelenszkij szerint „Oroszország, kihasználva a kínai befolyást a régióban, kihasználva a kínai diplomatákat is, mindent megtesz, hogy megzavarja a békecsúcsot. Sajnálatos, hogy egy olyan nagy, független, erős ország, mint Kína, eszköz Putyin kezében”. Szerinte „azzal, hogy Kína támogatja Oroszországot, a háború tovább fog tartani, és ez rossz az egész világnak. Nem lehet azt mondani, hogy elfogadjuk Ukrajna szuverenitását és területi integritását, és ugyanakkor annak az országnak az oldalán állni, amely megsérti az ENSZ alapokmányának elveit, valamint Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának elveit”.

A svájci csúcstalálkozón a Zelenszkij 10 pontos béketervében szereplő három kérdéssel - a nukleáris létesítmények biztonságával, az élelmezésbiztonsággal és a hadifoglyok szabadon bocsátásával -, valamint az Oroszországba erőszakkal hurcolt ukrán gyermekek hazatérésével fognak foglalkozni.

Zelenszkij hónapok óta tervezi a csúcstalálkozót, és igyekszik minél több országot és vezetőt megnyerni. Erősen sürgette a globális dél nemzeteit, valamint Biden és Hszi elnököt, hogy vegyenek részt a találkozón. „A békecsúcsnak szüksége van Biden elnökre” - mondta Zelenszkij a héten. „Az ő távollétének Putyin állva tapsolna.” (Financial Times, Guardian)

Kiemelt videóink