Kína visszaszólt Zelenszkijnek

háború
június 03., 14:24

Kína sosem „szította a tüzet vagy szította a lángokat” az orosz-ukrán háborúban – mondta a kínai külügyminisztérium szóvivője. Kína szerint minden erőfeszítést el kell ismerni az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos békeintézkedések támogatására – mondta Mao Ning szóvivő egy június közepén Svájcban tartandó békecsúcsra vonatkozó kérdésre válaszolva.

Mao Ning, a kínai külügyminisztérium sztóvivője 2024. január 15-én Pekingben.
photo_camera Mao Ning, a kínai külügyminisztérium sztóvivője 2024. január 15-én Pekingben. Fotó: Pedro Pardo/AFP

Volodimir Zelenszkij vasárnap azt mondta, Oroszország és Kína megpróbálja gyengíteni az általa tervezett globális békecsúcsot. Az ukrán elnök azzal vádolta Kínát, hogy támogatja azokat az erőfeszítéseket, amik a vezetőket próbálják elrettenteni a részvételtől. „Sajnos Oroszország, kihasználva a kínai befolyást a régióban, kínai diplomatákat is felhasználva, mindent megtesz a békecsúcs megzavarására. Sajnálatos, hogy egy olyan nagy, független, erős ország, mint Kína, eszköz Putyin kezében” – mondta.

Kína nagy jelentőséget tulajdonít az Ukrajnával való kapcsolatainak, és továbbra is a legnagyobb kereskedelmi partnere – mondta Mao, hozzátéve, hogy Kína álláspontja a békekonferenciával kapcsolatban nagyon „nyílt és átlátható”. „Hiszünk abban, hogy minden fél megértését és támogatását meg tudjuk szerezni” – mondta Mao.

A brit védelmi miniszter viszont májusban azzal vádolta meg Kínát, hogy fegyverekkel segítheti Oroszországot. (Guardian)

Kiemelt videóink