Orbán szerint Szentkirályi ötlete volt a visszalépés, ő csak rábólintott

POLITIKA
június 07., 17:03

„Szentkirályi Alexandra egy sikeres és nagyon szép kampány utolsó szakaszában visszamondta polgármesteri jelölést” – értelmezte sajátosan a pénteki belpolitikai történéseket Gönczi Gábor, a Tények műsorvezetője kérdésében, mire Orbán Viktor azt mondta, hogy „ha a hadvezér, aki a csatában van, felméri a helyzetet, és ezt a lépést javasolja, én, aki az EP-kampányban vagyok, nem a fővárosiban, egyet tehetek, meggyőződök arról, hogy igaza van-e. Meghallgattam őt, és úgy láttam, hogy igaza van, azt fogom tenni, amit ő tanácsolt”.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Szentkirályi visszalépésekor arra kérte támogatóit, hogy szavazzanak Vitézy Dávidra a választásokon. Rogánék aktiválták a Vitézy-tervet, írta Rényi Pál Dániel a 444-en.

Orbán ezenkívül arról is beszélt, hogy centikre vagyunk attól, hogy európai vagy amerikai katonák jelenjenek meg Ukrajnában. „És ezt senki nem látja?” – értetlenkedett Gönczi, mire Orbán kifejtette, hogy nem az a baj, hogy ezt nem látják, hanem, hogy akarják, mert szerintük le lehet győzni Oroszországot.

Orbán szerint a háborús pszichózisnak két bástyája van: Brüsszel és Washington. A brüsszeli helyzet megváltoztatásához van eszközünk, Washington esetében pedig Orbán bízik benne, hogy „az istenadta amerikai nép” nem a háborúpárti elnökre fog szavazni.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Szerinte a mostani választásokon elég békepárti képviselőt kell küldeni az Európai Parlamentbe, és akkor az amerikai elnökválasztásokig nem lesz nagy gond. Utána pedig ha Donald Trumpot megválasztják, akár 24 órán belül is megállhat a háború. Göncziből ezt hallva ki is tört az őszinte lelkesedés: „Ez egyszerűen hangzik!”

A háborús plakátkampányról azt mondta, hogy a gyerekeket nem a plakát fenyegeti, hanem az, hogy elveszítik a szüleiket.Arról, hogy a sorkatonaság valós veszély-e, azt mondta, hogy bár Európa-szerte napirenden van a kérdés, szerinte Magyarországon ezt el tudják kerülni. Az EU-s szintű haderőből szeretne kimaradni, ahogy a NATO-bevetésekből is.