Karácsony: Lelepleződött a hatalmi trükk

  • Szentkirályi Alexandra két nappal a választások előtt bejelentette, hogy visszalép. Szavazóit arra kérte, hogy szavazzanak Vitézy Dávidra.
  • Fideszesek még soha nem örültek ennyire egy fideszes visszalépésnek, és a teljes kormánymédia beállt Vitézy mögé.
  • Vitézy arról posztolt, hogy megvan az első győzelme, vasárnap jön a másik. Azt ígérte, se a Fidesszel, se a DK-val nem fog koalíciót kötni.
  • Karácsony Gergely szerint vége a színjátéknak, Vitézy Dávidról kiderült, hogy a Fidesz jelöltje.
  • Élő közvetítésünk Vitézy és Karácsony Gergely sajtótájékoztatójáról.
25 poszt
Időrend
június 07., 10:34

Vitézy nem lesz a városvezetés része

Az is kérdés, együtt tud-e működni majd a választás után Vitézyvel, amiről több korábbi interjúban szó volt.

Karácsony most azt mondta, "a Fidesszel nem akar együttműködni, és miután Vitézy a Fidesz jelöltje, nem számol azzal, hogy a városvezetés része lesz." Közgyűlési tagként számít majd a véleményére, de "nem akar együttműködni olyanokkal, akiket a Fidesz tol maga előtt."

Ha Vitézy mégis főpolgármester lenne, a Fidesz hatalmi gépezetének köszönhetné a győzelmet, nem pedig a budapestieknek - mondja Karácsony.

Az Index megkérdezi, hogy DK-s politikusok maradhatnak-e a fővárosi cégeknél, de erre Karácsony nem válaszol.

A sajtótájékoztatónak vége.

június 07., 10:31

"A választók nem birkák"

Megkérdezték azt is, milyen gazdasági érdeket említett, mire arról beszél, Mészáros Lőrinc eddig nem nyert közbeszerzéseken, a várost még "nem sikerült ellopni."

"A politika nem matematika kérdés, a választók nem birkák" - mondja arra a felvetésre, hogy összeadva több szavazata lehet Vitézynek, mint neki.

Öt éve egy pizzériában felírta egy szalvétára a várható választási eredményt, ami bejött neki. Most is délben írja le a konkrét számot, de fölényes győzelmet vár.

link Forrás


június 07., 10:27

Karácsony szerint a visszalépés nem befolyásolja az esélyeit

Jönnek a kérdések, több Karácsony esélyeit firtatja. Úgy gondolja, az esélyeit nem befolyásolja a visszalépés, sőt, ezek után több ellenzéki szavazó elmegy választani.

Szerinte a budapestiek többsége nem kér a kirekesztő kormányzati politikából, és örül, hogy "elvált egymástól az ocsú és a búza."

Arról is beszélt, a "vak is látta", hogy Szentkirályi visszalép, hiszen Orbán nem mondta ki, hogy rá kell szavazni, és Vitéyz is mindig óvatosan fogalmazott, mikor a Fidesz lehetséges támogatásáról kérdezték.

június 07., 10:26

Most van tétje a választásnak

Vitézy a zöld fordulattal kampányol, de Karácsony szerint ő a leginkább érdekelt abban, hogy ez bekövetkezzen. Ehhez az is kell, hogy a kormány ne akarja a földdel egyenlővé tenni a fővárost.

Azt is állítja, Vitézy programjának megfontolható része azon a dokumentumon alapul, amit a főváros szakértői letettek az asztalra. Amit lehet, megvalósít közülük, a megszerzett uniós pénzeket pedig arra fordítja, hogy "szolidárisabb hely legyen Budapest."

Szerinte Vitézy nem érti a főváros pénzügyi helyzetét, hiszen egy interjúban 900 milliárddal ítélte magasabbnak a várható bevételt. Karácsony beszélt arról is, a Fideszt "nem engedi vissza" a városba, kiáll azokért a társadalmi csoportokért, amelyeket a kormány meggyaláz, és olyan ügyek mellett is, ami a "szabad városnak" fontos, és különböző beruházások ellen tiltakozhat.

Karácsony szerint nehéz öt év van mögöttük, de szerinte "túl vagyunk a nehezén." A visszalépés után tétje a választásnak, méghozzá az, hogy "hagyjuk meg Budapestet szabadnak."

június 07., 10:23

Vitézy visszanavigálta magát a Fideszhez

Karácsony arról beszél, "az, hogy Vitézy a Fidesz jelöltje, eddig is tudtuk. Nem tagadta meg a múltját, nem zárta ki a Fidesszel való közös kormányzást, sértettségen kívül nem volt baja a kormánnyal. Ez viszont mostanra világossá is vált."

Karácsony arról is beszél, ahogy nincs két Fidesz, nincs két ellenzék sem. "Egy, igaz, sokszínű, de egységes ellenzék van, amelyhely olyan politikusok tartoznak, akik világossá tették, hogy mely oldalon állnak. A NER oldalán, vagy a szabad Budapest oldalán." Azzal folytatta, Vitézy hiába mutatott rá különböző ellenzéki pártokra, szereplőkre, azok világossá tették, hogy nem akarnak vele együttműködni.

Karácsony szerint a Kutyapárt, a Momentum sem akar vele együttműködni (a listavezetői vita után a 444-nek a politikusok nem ezt mondták), de szerinte Magyar Péter sem, aki a Fidesz médiahekkjének nevezte az indulását, és Szentkirályi visszalépése előtt arról beszélt, árulást követhet el a Fidesz a szavazóival szemben.

Karácsony szerint Vitézy visszanavigálta magát a Fideszhez, oda, ahonnan érkezett.

június 07., 10:23

"Nincs két Fidesz"

Sajnálja azokat a budapesti szavazókat, akiket elárultak az elmúlt hetekben.

Karácsony sajnálja a Fidesz szavazóit is, akiket félrevezettek és manipuláltak az elmúlt időszakban, és azt is sajnálja, hogy a Fidesz világossá tette, számukra a nők a politikában egyszerű sakktáblák, akiket bármikor le lehet venni. Azokat az ellenzékieket is sajnálja, akiket Vitézy Dávid csapott be, akik talán azt hihették, hogy Vitézy indulása valóban a városról szól, hogy egy várospolitikai víziót támogatnak. Ők valójában egy gonosz hatalmi játszma eszközeivé váltak.

Karácsony szerint még világosabb innentől, hogy nincs két Fidesz. Egy Fidesz van, ami különböző hangszereken játszik, különböző bábukat tesz a sakktáblára, de egy célja van, hogy megőrizze a hatalmát és a gazdasági érdekeit.

Vitézy kiváló választás a Fidesz gazdasági érdekeinek megvédése szempontjából, hiszen az elmúlt években ezt a rendszert szolgálta ki minden döntésével - mondja Karácsony. Felhozza, amit a viták során többször, hogy a kata-tüntetés alatt Vitézy Mészáros Lőrinc "kijáró emberével" vacsorázott. Annak a cégnek az ügyvezetőjével, amely nyolcszorosan túlárazva építette meg a Déli körvasutat, és a beruházás ellen Vitézynek nem volt szava.

június 07., 10:23

Karácsony kezd

„Kezdhetnék azzal, hogy na ugye, én megmondtam, hiszen a választási kampány első percétől világos volt számomra, hogy Vitézy Dávid valójában a Fidesz felkérésére, a Fidesz gazdasági és hatalmi szándékainak indul a választáson” - mondta Karácsony Gergely főpolgármester a rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Számára világos volt, hogy Szentkirályi nem csinálja végig kampányt.

Az, hogy a Fidesz visszalépteti a jelöltet, azt jelenti nincs üzenete a budapestiek számára. Karácsony szerint lelepleződött a hatalmi trükk, és ma „teljesen világosan két alternatíva közül választhat Budapest. A hatalom embereit, vagy pedig az emberek hatalmát választhatják."

június 07., 10:16

Gyurcsány: A Fidesz budapesti előválasztását ezek szerint Vitézy Dávid nyerte

Sajtótájékoztatót tartott a DK-s politikus is, ahol arról beszélt, hogy Vitézy Dávid és Magyar Péter politikai szerepe ugyanaz, felbukkanásuk ugyanarról szól: az ellenzék ellehetetlenítéséről.

„Ez pontosan az, aminek látszik: a Fidesz tandemben akarja meghekkelni a fővárosi és az EP-választást egy-egy álellenzéki jelölttel”

A sajtótájékoztatóról szóló cikkünk itt olvasható.

A cikk folytatódik

június 07., 09:57

Karácsony 12.05-kor tart rendkívüli sajtótájékoztatót

Természetesen követjük azt is.

június 07., 09:48

Barabásék elhagyták a termet

A sajtótájékoztatónak vége.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444
június 07., 09:48

A Párbeszéd gratulált Vitézynek

„Hadd gratuláljak Párbeszéd társelnökeként elsőnek ahhoz, hogy a Fidesz jelötje lett” – lépett oda Vitézy Dávidhoz Barabás Richárd párbeszédes társelnök, aki emlékeztetni szerette volna a sajtót, hogy ő és Karácsony Gergely már hónapokkal ezelőtt megmondták, hogy Szentkirályi vissza fog lépni Vitézy javára.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Úgy látszik a Párbeszéd is készült a bejelentésre, táblákat is készítettek – ezeket már a sajtótájékoztató előtt az épülethez vitték –, melyekről megtudhatjuk, hogy „Vitézyvel a Fidesz át akar verni”.

„Örülünk, hogy ez a hatalomtechnikai mesterterv megvalósult..., de Budapestnek az az érdeke, hogy Karácsony Gergely maradjon” – mondta Barabás. Vitézy azzal vágott vissza, hogy felidézte, mikor Tarlós főpolgármesterként egy megafonnal üvöltözött Tordai Bence arcába. „Most ti vagytok ez a megafon” – mondta Vitézy, majd kisebb hangzavart követően a politikusok elvonultak a kamerák elől.

június 07., 09:37

Vannak átfedések Vitézy és Szentkirályi programjai között

Mi az, ami szerinte átfedés Szentkirályi és Vitézy programja között, kérdezte a HVG. A köztisztasági és közbiztonsági kérdések javítása, válaszolt Vitézy. A kampány során sokszor úgy érezte, volt átfedés bizonyos szakpolitikai kérdésekben. Azt gondolja, a szavazók olyan jelölteket akarnak, akik a budapestiek érdekeiért állnak ki, ő pedig mindenki főpolgármestere szeretne lenni. Mikor felvetették, hogy volt egy felmérés, amely szerint ha Szentkirályi visszalép, azzal Karácsony esélyei nőnek, Vitézy azt mondta, látott ő már sokféle közvéleménykutatást, de nem ezeket, hanem a választást szeretné megnyerni.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444
június 07., 09:34

Vitézy: Szentkirályi visszalépése kapcsán velünk semmilyen egyeztetés nem volt

Az ATV kérdésére azt mondta, ha a Fidesz jelöltje lenne a visszalépés után, akkor a Fidesz listájára való szavazásra buzdítana, de nem ezt teszi, hanem a saját listáját ajánlja, mivel így tudják a programot minél nagyobb erővel képviselni a közgyűlésben.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

Azt mondta, Szentkirályi visszalépése kapcsán velük semmilyen egyeztetés nem volt, annyit tud mondani, hogy nem lesz sem a DK-val, sem a Fidesszel koalíció, és nem pártkáderek, hanem szakemberek lesznek a cégek vezetéseiben, a szakpolitikát fogja képviselni.

június 07., 09:30

Vitézy továbbra is kompromisszumok nélkül képviselné a programját

Vitézy szerint a Fidesz nem önfeláldozó, politikai döntés született. A biztos harmadik hely fényében esélyt adtak a változásra. Azt ígérte, hogy kompromisszumok nélkül fogja képviselni a programját, és hogy véget vet a lázári budapesti politikának, és nem fogja ugródeszkának sem használni a várost.

Hogy Szentkirályi szavazói átfognak-e szavazni, azt ő nem elemezné. Szerinte úgy állhatott elő a jelenlegi helyzet, hogy a fideszes szavazók úgy nyilatkoztak, inkább őt támogatnák, mint Karácsonyt. A kihívók versenyét szerinte megnyerte, ami a főpolgármesteri vita következménye.

A kiemelt beruházásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy ha egy kétharmados parlament valamit eldönt, akkor élni fog a politikai nyomásgyakorlás eszközével. Szerinte ha ekkora támogatás van a programja mögött, akkor nagyobb az érdekérvényesítő képessége.

június 07., 09:28

Vitézy: Kérjék rajtam számon azokat az állításokat, amiket eddig tettem

A kampányköltéseit fele-felében finanszírozza az LMP és a mögötte álló civil egyesület, bő 200 milliót ad Ungár, kábé hasonlót az egyesület, de az elszámolást közzéteszik majd. „Kérjék rajtam számon azokat az állításokat, amiket eddig tettem” – mondta Vitézy, hozzátéve, hogy az ő urbanisztikai felfogása végülis elnyerte a kormányzat támogatását, ezért a program megvalósítására sokkal nagyobb felhatalmazása lesz, mint Karácsonynak lenne.Azt mondta, nem lesz háttéralku a közgyűlésben, nem lesz sem fideszes, sem DK-s főpolgármester-helyettes, ezt is számon lehet majd kérni. A Tisza Párttal programalapon fognak együtt működni, reméli, hogy lesz megállapodás. Szerinte átrendeződés lesz a fővárosi politikában, az ő, a Kutyapárt és a Tisza Párt jelöltje is bejutnak, együttműködésre törekszik.