Orosz befolyástól tartanak az angolszász államok Moldovában

külföld
június 13., 18:14

Oroszország be akar avatkozni a moldovai elnökválasztásba és az EU-tagságról szóló idei népszavazásba, állítja közös nyilatkozatában az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kanada. A három kormány az Olaszországban tartott G7-csúcstalálkozó első napján, csütörtökön adott ki közös nyilatkozatot, melyben orosz szereplőket azzal vádoltak, hogy „hazugságokat terjesztenek” és „a moldovai demokratikus intézmények aláásására törekszenek”.

photo_camera Fotó: TIZIANA FABI/AFP

A három ország attól tart, hogy Moszkva megpróbálja aláásni Moldova nyugatbarát elnökét, Maia Sandut az október 20-án esedékes választásokon. Az egykori szovjet régióba tartozó országban régóta tartanak a belügyekbe való orosz beavatkozástól, főleg mióta Sandu kormánya határozottan kiállt Ukrajna mellett a háborúban – nem beszélve az moldovai oroszbarát szakadárokról Transznyisztriában. A szakadárokról bővebben itt olvashatnak.

„Továbbra is támogatjuk Moldovát és a moldovai népet a Kreml beavatkozásának és Oroszország Ukrajna elleni brutális háborújának hatásainak kezelésében” – áll a három ország nyilatkozatában. „Határozottan támogatjuk Moldova demokratikus, gazdasági, biztonsági és korrupcióellenes reformjait, valamint az európai integráció elmélyítését.”