VSquare: A NATO-n belüli információáramlást akadályozza, hogy nem bíznak a magyar kormányban

POLITIKA
június 13., 19:07

A magyar kormány lojalitásával kapcsolatos kételyek visszavetik a kényes információk, különösen a hírszerzési információk megosztását Magyarország és a többi NATO-tagállam között, állítja egy brüsszeli NATO-tisztviselő a VSquare-nek. A tagországok problémája nem a hírszerző vezetőkkel, hanem Orbán Viktorral és az ország politikai vezetésével van.

A hírlevél szerint Magyarország az utóbbi időben egyrészt kevesebb információt kap NATO-szövetségeseitől, másrészt a katonai szövetség központi csatornáin kevesebb információt osztanak meg egymást közt a tagállamok,

tudva, hogy Magyarország is a címzettek között van.

A VSquare szlovák partnere, a Ján Kuciak Oknyomozó Központ szerint a NATO-szövetségesek hírszerzési információcseréjét Szlovákiával is korlátozzák, amióta Robert Fico tavaly újra kormányt alakított.

photo_camera Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

„A probléma, hogy a következményeket mindenki érzi, mivel a tagok már kevésbé érzékeny hírszerzési információkat osztanak meg a központi NATO-csatornákon keresztül [...]”, mondja a névtelenül nyilatkozó NATO-tisztviselő. Szerinte a korábbi gyakorlattal szemben a - nem csak katonai vonatkozású - szenzitív információkat egy ideje inkább olyan felületeken osztják meg, ahol Magyarország nincs ott. A magyar tisztviselők a legtöbbször nem is tudnak ezekről a csoportokról - így arról sem, hogy ők nincsenek meghívva.

Egy uniós ország polgári hírszerző ügynökségének korábbi helyettes vezetője azzal indokolta a magyar felet kizáró gyakorlatot, hogy hiába bíznak a vezető hírszerző tisztekben, az érzékeny információk jelentésekbe, onnan pedig egyenesen Orbán asztalára kerülhetnek.

Szerda délelőtt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Budapesten tárgyalt a magyar miniszterelnökkel: Orbán a találkozón hangsúlyozta a főtitkárnak, hogy Magyarország lojális és elkötelezett tagja a szövetségnek, és nem fogja blokkolni a NATO többségi döntéseit az orosz-ukrán háború ügyében a júliusi washingtoni csúcstalálkozón - mondjuk részt sem vesz benne. A tervek szerint a szövetség tagállamai ötvenmilliárd euróval, katonai kiképzéssel és a támogatások koordinálásával segíthetik Ukrajnát.

Stoltenberg látogatását a Financial Times beszámolója követte, ami szerint a NATO keleti tagállamai megvitatták Magyarország kitiltását a biztonsággal foglalkozó Bukaresti Kilencek fórumáról - erről itt írtunk bővebben. (Telex)

Kiemelt videóink