Az észak-koreai diktátor öleléssel fogadta a Phenjanba látogató orosz diktátort

külföld
június 18., 21:27

Vlagyimir Putyin késő este megérkezett Phenjanba, de sűrű program vár rá, ami magába foglal egy teázást is. Kim Dzsongun öleléssel fogadta az orosz vezetőt.

photo_camera Fotó: Kreml via Reuters

A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint az orosz elnök legalább 9 órát fog eltölteni Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel. Az események helyi idő szerint délben hivatalos fogadóünnepséggel kezdődnek, és több közös dokumentum aláírásával meg egy sajtótájékoztatóval zárulnak.

Egy fotózás után Putyin és Kim 90 percig tárgyalnak majd, a megbeszéléseket „az észak-koreai vezető rezidenciája körüli séta és egy teázás közben” folytatják – írja a TASZSZ.

Az orosz állami hírügynökség szerint „Moszkva és Phenjan kapcsolataiban új lapot nyitottak” szeptemberben, amikor Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun legutóbb találkozott. Az oroszországi találkozón Kim meghívta az orosz elnököt, hogy látogasson el Phenjanba, ha úgy tartja kedve. Háborúpárti és katonazenekari koncertekkel hangolták az észak-koreai tévénézőket Putyin látogatására.

Az orosz diktátor az észak-koreai diktatúra után Vietnamba fog továbbmenni.

A NATO aggódik

A NATO-t aggasztja, hogy Oroszország támogatást nyújthat Észak-Koreának nukleáris és rakétaprogramjához – közölte Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára. Az Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után tartott közös sajtótájékoztatóján Stoltenberg Washingtonban azt mondta, Oroszország ukrajnai háborúját Kína, Észak-Korea és Irán segíti, és ezek az országok mind a nyugati szövetség bukását szeretnék látni.

Az USA szerint Phenjan ballisztikus rakéták tucatjait és több mint 11 ezer konténer lőszert adott át Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz. Blinken Putyin észak-koreai látogatásában a „kétségbeesés” jelét vélte felfedezni, hogy megpróbálja kapcsolatait erősíteni olyan államokkal, amik támogatni tudják ukrajnai háborúját. Az amerikai külügyminiszter szerint Kína támogatása lehetővé teszi, hogy Oroszország fenn tudja tartani a hadiiparát: Kína biztosítja a Moszkva által importált gépezet 70 százalékát, illetve mikroelektronikai eszközök 90 százalékát, de „ennek véget kell vetni”. (BBC)

Kiemelt videóink