Legalább egy hónapig börtönben marad Óbuda alpolgármestere

POLITIKA
június 20., 16:46
Czeglédy Gergő alpolgármester és Kiss László óbudai polgármester
photo_camera Czeglédy Gergő alpolgármester és Kiss László óbudai polgármester Fotó: obuda.hu

Letartóztatták Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét és azt az önkormányzati cégvezetőt, akit ugyancsak kedden vettek őrizetbe az óbudai önkormányzatot érintő korrupciós ügy miatt - írja a 24.hu.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a lapnak elmondta, hogy

a nyomozási bíró elrendelte a minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsított alpolgármester egyhónapos letartóztatását, és annak az önkormányzati cégvezetőnek a letartóztatását is, akit ezen bűncselekmény bűnsegédként történő elkövetésével gyanúsítanak.

A végzés nem végleges.

Kedden az óbudai önkormányzathoz szállt ki a rendőrség, iratokat foglaltak le. Az ügyészség már márciusban is tartott hasonló akciót, akkor négy embert vettek őrizetbe. A gyanú szerint egy férfi a cégén keresztül 2021-ben szolgáltatások nyújtására és eszközbeszerzésekre is fiktív szerződéseket kötött az óbudai önkormányzattal és két gazdasági társasággal, készpénz ellenében.

Az ellenzéki vezetésű polgármesteri hivatal azt állította, hogy az „önkormányzat minden egyes szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ez kizárja a jogszerűtlenséget és a fiktivitást.”

Czeglédy az óbudai MSZP vezetője, korábban Gajda Péter kispesti polgármester kabinetfőnöke, még korábban Hagyó Miklós, a hírhedt korábbi főpolgármester-helyettes titkárságvezetője volt. 2018-ban a Direkt36 írta meg, hogy kormányközeli üzletemberekkel összefogva virágzott fel az MSZP-s politikus cégcsoportja, majd az OLAF is megállapította, hogy szabálytalanul jutott pénz olyan projektekre, amelyekben az MSZP-s politikus kormányközeli figurákkal együtt vett részt. Czeglédy ezért beperelte a Direkt36-ot, de vesztett.

Kiemelt videóink