Még az euroszkeptikus finn jobboldal is örvend, hogy a Fideszt nem vették fel az ECR frakciójába

eu
június 23., 10:26

Örömének adott hangot a jobboldali, euroszkeptikus Finnek Pártja újonnan megválasztott EP-képviselője, miután kiderült, hogy a Fidesz nem csatlakozik az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládjához. A finn párt – amely az EP-választáson összesen egy mandátumot szerzett – részéről korábban is érkeztek kritikák a Fidesz Ukrajna-politikája miatt.

photo_camera Sebastian Tynkkynen Forrás: Helsinki Left/Facebook

A Finnek Pártja képviselője, Sebastian Tynkkynen azt mondta, az EP-választások alatt sokszor kérdezték a Fidesz csatlakozásáról, és ő mindig jelezte, hogy mindent megtesznek, hogy megakadályozzák azt. „Helyesen cselekedtünk az ECR-ben, kint tartottuk a putyinistákat. Remélhetőleg a többi frakció is így fog tenni” – mondta Tynkkynen.

A választások előtt még úgy tűnt, a Fidesz az ECR-hez csatlakozik, ám Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az EP-frakció vezetője állítólag nemet mondott Orbán Viktornak. Mikor nem sokkal a román szélsőjobb, az AUR csatlakozott az ECR-hez, Kocsis Máté már azt írta, hogy amúgy sem akarnának bekerülni az EcR-frakcióba. Mint írta, „a szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába. Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!”

A finn politikus egyébként arról írt Facebookon, hogy Orbánék az utolsó pillanatig próbálkoztak a csatlakozással, majd miután sikertelenül jártak, narratívát változtattak, és az AUR-ra fogták az egészet.

(Arbetarbladet)

Kiemelt videóink