Lázár János: A Fertő tavi beruházás a korábbi tervekhez képest sokkal visszafogottabban valósul meg

belföld
július 11., 17:01

A korábbi rossz, a tájba nem illeszkedő tervekhez képest sokkal visszafogottabban valósul meg a Fertő tavi beruházás, ami nem károsítja a környezetet, viszont végre rendezi az állapotokat - írta Lázár János építési és közlekedési miniszter a Facebookon.

Állítása szerint a kikötő hamarosan elkészül a tónál, a megnyitásához szükséges infrastruktúra kialakításának utolsó munkái zajlanak.

„Hamarosan újra visszakapják a területet a helyiek, a vitorlázók és a horgászok”

– írta, hozzátéve, hogy a folyamatban lévő munkálatokhoz minden engedély rendelkezésre áll. „»Csak« azt szeretném, amit a helyiek is: egy olyan korszerű, mégis a természetbe illeszkedő partszakasz kialakítását, amely a környezeti értékek megőrzése mellett, kulturált körülményeket biztosít a pihenni, kikapcsolódni vágyóknak. Annyit és úgy, amelyeket az osztrák partszakaszokon a környezetféltők is üdvözölnek”.

Munkagépek a Fertő tónál 2021 nyarán
photo_camera Munkagépek a Fertő tónál 2021 nyarán Fotó: Pap Martin

Januárban a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal harmadszor is kiadta a beruházás környezetvédelmi engedélyét. Az előző két engedély ügyében mindkétszer bíróságon veszített a kormányhivatal, legutóbb szeptemberben. Akkor a bíróság kimondta, hogy a hatóság

„csak látszateljárást folytatott le, véleménye feltételezéseken alapult, mert nem kérte ki az ebben az ügyben különösen fontos vízügyi szakhatóság véleményét sem”.

Ehhez képest a kormányhivatal néhány héten belül ismét rábólintott arra a tervre, hogy a Natura-2000-es védelem alá eső tópart 77 hektárján százszemélyes szálloda, óriásparkoló, óriáskikötő és 26 házas apartman épüljön.

A Lázár vezette építési minisztérium novemberben írt ki új közbeszerzést a Fertő tavi gigaberuházásra. Ez a korábbinál jelentősen visszafogottabb beruházást vizionál: az eddigi 77 hektárral szemben csak 47 hektáros lenne a vízitelep, és a fejlesztést két ütemre tagolnák, az elsőből kikerült például a tóparti, 100 személyes szálloda.

Kiemelt videóink