Lázár János ajánlatot tett a józsefvárosiaknak, felújításokat ígér a Pázmány Campus beruházás köré

Budapest
július 12., 16:09

„A VIII. kerület vezetése – noha többször, sok fórumon kértem – továbbra sem hajlandó elmondani, hogyan rendezzük, fejlesszük a Pázmány Campus beruházáshoz kapcsolódó területet. Ezért most a Palotanegyedben élőknek szeretnék ajánlatot tenni” – írta Lázár János építési és közlekedési miniszter Facebookon.

Lázár János
photo_camera Lázár János Fotó: Németh Dániel/444

A miniszter a környező utcák társasházai homlokzatának és a közterületeknek a felújítását, zöldítését ígéri. Ezen túl ajánlatot tenne azoknak a lakástulajdonosoknak, akik ingatlanjai a beruházás közvetlen közelében vannak. „Így nem csak az ország gazdagodik majd egy új egyetemi campusszal, hanem annak környezete is megújul” – írta a miniszter.

photo_camera Látványterv 2021-ből Forrás: Vitézy Dávid/Facebook

A beruházást a Budapest Fejlesztési Központ még Vitézy Dávid vezetése alatt kezdte tervezni. A tervek szerint az egyetem új, bölcsészkari campusa a Magyar Rádió egykori tömbjében kap helyet. A projekt vezető építészei szerint az omladozó Károlyi- és Eszterházy-palotákból minden értéket meg fognak tartani, írta a Magyar Kurír.

Az önkormányzat valóban nem támogatja a projektet. Tavaly decemberben Pikó András VIII. kerületi polgármester egy közmeghallgatáson olyan javaslatot nyújtott be, amivel változtatási tilalmat vezetnének be a Pázmány Campus fejlesztése miatt bontásra ítélt épületeknél. A többség támogatta a tilalom bevezetését, a fideszes képviselők kivonultak a szavazásról.

A változtatási tilalmat a Kúria önkormányzati tanácsa megsemmisítette, mivel azt szerinte jogellenesen rendelték el. Ráadásul november 30-án a kormány egy rendelettel kiemelt állami beruházássá nyilvánította a projektet. Pikó szerint ezzel a kormány elvette a beleszólási jogot az önkormányzattól.

Az önkormányzat azóta lakossági véleményezést készített, amely szerint az összes kitöltő 43,1 százaléka nem támogatta, 44,2 százaléka támogatta, a válaszadók 12,7 százaléka pedig csak részben támogatta a beruházást, írta az Építészfórum.

Kiemelt videóink