Kína és Oroszország közösen hadgyakorlatoznak

külföld
július 14., 20:26

Közös haditengerészeti gyakorlatokat kezdett Kína és Oroszország a dél-kínai tenger partján található Zhanjiangban, jelentette a kínai védelmi minisztérium vasárnap. A közös hadgyakorlatoktól a két haditengerészet együttműködésének erősítését, a szakmai tanulást és a regionális biztonság fenntartását várják, közölték.

photo_camera Hszi Csin-ping kínai, és Vlagyimir Putyin orosz elnök Fotó: PAVEL VOLKOV/AFP

A hadgyakorlatokat néhány nappal azután indítják, hogy a NATO-tagállamok arról nyilatkoztak, hogy Peking az Ukrajna elleni orosz háború döntő segítőjévé vált azzal, hogy fegyveralkatrészeket és más technológiákat szállítanak az oroszoknak. A nyilatkozat burkolt fenyegetést is tartalmaz, egyesek gazdasági szankciókra számítana – ami a magyar külügy szerint kifejezetten rossz ötlet volna.

Kína a múlt hét elején belarusz csapatokkal tartott közös hadgyakorlatot a lengyel határtól mindössze öt kilométerre. A terrorellenesnek nevezett, 11 napos gyakorlat hivatalosan a „Nyugat agresszív külpolitikájára”, és az „ukrán provokációra” adott válaszlépés volt.

Kína semleges félként pozícionálta magát az orosz-ukrán háborúban, de azóta mélyítette gazdasági kapcsolatait Moszkvával – Vlagyimir Putyin májusban meg is látogatta a kínai elnököt –, és az orosz hadiiparhoz is szükséges kettős felhasználású termékek egyik fontos beszállítójává vált. Kína a NATO-tagállamok nyilatkozatát visszautasította, és provokatívnak minősítette a vádakat. (Kyiv Independent)

Kiemelt videóink