Oroszország Észak-Koreától veszi az almát

külföld
július 15., 15:32

Oroszország megállapodott a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal az észak-koreai alma importjáról, közölték az orosz hatóságok. A kölcsönös együttműködés keretében Észak-Korea pedig haszonállatokat és tejtermékeket venne Oroszországból. Korábban Okszana Lut orosz mezőgazdasági miniszter úgy számolt, hogy a fagyok miatt 1,8 millió tonna helyett csak 1,5 millió tonna almára lehet számítani idén, ezért a hiányt baráti országokból igyekeznek pótolni.

Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun Phenjanban 2024 júniusában
photo_camera Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun Phenjanban 2024 júniusában Fotó: VLADIMIR SMIRNOV/AFP

Oroszország és Észak-Korea kapcsolata az ukrajnai háború kitörése óta értékelődött fel. Azóta megszaporodtak a találkozók Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz vezető között. Észak-Korea rendelkezik a világ legnagyobb tüzérségi lövedék- és rakétaraktáraival, amik ráadásul kompatibilisek is az oroszok által használt szovjet fegyverekkel.

Az amerikai hírszerzés szerint az oroszok már január óta használják az észak-koreai rakétákat Ukrajnában. Az oroszok tavaly augusztus óta kaphatnak lőszereket Észak-Koreából, aminek köszönhetően fokozni tudták az Ukrajna elleni támadásaikat. Oroszország diplomáciai szinten is segíti a kommunista diktatúrát: idén márciusban megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, ami meghosszabbította volna az Észak-Korea elleni, főleg a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos szankciók végrehajtását felügyelő ENSZ-szakértők csoportjának mandátumát. (TASZSZ)

Kiemelt videóink