Magyar Péter: Ahelyett, hogy az elnökség pozitívumait látnánk, csak még rosszabb lesz Magyarország megítélése

POLITIKA
július 17., 08:32

Bár a választási kampányban az ellenkezőjét ígérte, Magyar Péter végül beült az Európai Parlamentbe (EP). A Tisza Párt politikusával első strasbourgi munkanapján készítettünk videóinterjút.

Magyar elmondta, hogy fontos számára a nemzetközi kapcsolatépítés, amiben nagy segítséget ad az EP. Rengetegen megkeresték külföldről, mert a „Tisza választási eredménye nagyot szólt Európában is”. Tárgyalt a szlovák ellenzék vezetőjével, korábbi köztársaságielnök-jelöltjével, de Donald Tusk lengyel miniszterelnök környezetéből is keresték.

A Tisza EP-delegációját nem Magyar, hanem Tarr Zoltán volt református lelkész vezeti. Magyar elmondta, hogy Tarrnak szabad kezet adott, az ő felelőssége lesz, hogy a tiszás EP-képviselők a párt otthoni politikájával összhangban politizáljanak Brüsszelben és Strasbourgban.

Magyar korábban arról beszélt, hogy hazahozza a befagyasztott uniós forrásokat. Erről a tervéről azt mondta, nem mezei EP-képviselőként, hanem a magyar ellenzék vezetőjeként akarja hazahozni a pénzeket. Ez azonban nem lesz egyszerű, mert Brüsszelben sokan nagyon haragszanak a magyar kormányra. Szerdán mindenesetre lesz egy személyes megbeszélése az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel. A tárgyaláson az uniós forrásokról is szó lesz.

Magyar elmondta, hogy a helyreállítási alap pénzeinek megszerzésésére nincs sok idő, ezért fontos lenne megoldást találni a kérdésben. A források feloldását korrupciós feltételekhez kötné, a Bizottságtól pedig azt várja, hogy „a politikai dolgokat engedje el”, és ne a források kezelésével akarja megváltoztatni a magyar demokráciát. Úgy gondolja, hogy senki sem akarja Brüsszelben megfosztani a magyar embereket ezektől a pénzektől.

Magyar Péter
photo_camera Magyar Péter Fotó: Németh Dániel/444

Az EP tavasszal beperelte a Bizottságot, amiért a szervezet tavaly decemberben 10,2 milliárd euró Magyarországnak járó forrást oldott fel. Az EP szerint von der Leyen háttéralkut kötött Orbánnal, hogy a magyar miniszterelnök ne blokkolja az Ukrajnának szánt uniós támogatásokat. Magyar a perindítást „buta döntésnek” tartja.

Ezt a pert egyébként az Európai Néppárt elnöke, a Tisza új pártcsaládját vezető Manfred Weber is támogatta. Magyar többször is beszélt Weberrel az elmúlt időszakban, és elmondta neki, hogy szerinte nem jó a Néppárt Magyarországgal kapcsolatos narratívája, mert csak tovább segíti az áldozatpózba helyezkedő Orbánt.

Orbán békemissziójával kapcsolatban Magyar azt mondta, nem vitatja, hogy a miniszterelnök békét akar, de szerinte kicsit őszintétlen ez a békemisszió. Önmagában azzal nincsen gond, hogy Orbán elmegy a világ vezetőihez tárgyalni. „Viszont az a legalja”, hogy a soros uniós elnökséget betöltő Magyarország nem ítéli el azonnal a kijevi gyerekkórház elleni orosz rakétatámadást.

Magyar szerint jó lenne, ha Orbán beszámolna a békemissziója részleteiről. „Akkor kiderülne, hogy a miniszterelnök elmondta-e Putyinnak, hogy ne bombázzon gyerekkórházakat, vagy ne öljön civileket Bucsában”.

Az orbáni békemisszió komoly felháborodást váltott ki a nyugati politikusokban. Az uniós biztosok emiatt bojkottálják majd a magyar elnökség informális Tanács-üléseit, 4 tagállam pedig bejelentette, hogy nem küldi el minisztereit a találkozókra.

Magyar azt mondta, hogy sajnálja a történteket, mert a soros uniós elnökség nagy lehetőség az ország számára. Magyarország azonban szerinte nem tudja kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket, a fejlemények miatt csak még rosszabb lesz az ország megítélése az Unióban.

A teljes videóinterjút itt lehet megnézni:

link Forrás
Kiemelt videóink