Észtország, Finnország, Litvánia és Svédország sem küld magas rangú minisztert a budapesti EU-s találkozókra

eu
július 16., 14:30

Az elmúlt hetekben szimbolikus tiltakozásképp egyre több ország kezdett kivonulni a Budapesten megrendezett informális uniós találkozókról, és elméletileg számos területen korlátozhatják Magyarországot a politikai céljainak előmozdításában.

Budapesten ebben a hónapban számos informális találkozót tartanak a bolygó megmentésétől kezdve az EU finanszírozásáig. Keddig Észtország, Finnország, Litvánia és Svédország is megerősítette a Politicónak, hogy nem küldi el magas rangú minisztereit a budapesti találkozókra, de Lettország és Szlovénia is fontolgatja, hogy eseti alapon döntsön. Frissítés: Hollandia eseti alapon fog dönteni arról, hogy részt vesz-e a magyar uniós elnökség rendezvényein, a hivatalos bojkottot elutasítja – közölte Dick Schoof holland miniszterelnök.

„A tagállamok jelentősen csökkentették részvételük szintjét” – mondta egy névtelenséget kérő, magas rangú európai diplomata, aki szerint „nem lett volna szabad megengedni, hogy Magyarország vállalja az elnökségi szerepet”.

Orbán Viktor a washingtoni NATO-ünnepségen 2024. július 9-én.
photo_camera Orbán Viktor a washingtoni NATO-ünnepségen 2024. július 9-én. Fotó: Brendan Smialowski/AFP

Egy észt tisztviselő a brüsszeli lapnak azt mondta: „Magyarország tetteivel visszaélt az Európai Unió Tanácsának elnökségi szerepével, és ezzel súlyosan rontotta hitelességét a többi tagállam szemében.” Ezt gondolja 63 EP-képviselő is, akik Magyarország uniós szavazati jogának megvonását követelik.

Az uniós biztosok is távolmaradással büntetik Orbánt a moszkvai útja miatt. Orbán azóta levelet írt az uniós vezetőknek arról, hogy szerinte az EU-nak ismét fel kell vennie a diplomáciai kapcsolatot Oroszországgal. Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője szerint a kormányfő trollkodik, és a saját politikai céljaira használja fel az EU soros elnöki posztját, de meg lehet állítani.

Kiemelt videóink