„Orbán visszaélt a helyzetével” – Magyarország uniós szavazati jogának megvonását követelik EP-képviselők

külföld
július 16., 10:52

Egy, a Politico birtokába jutott levélben 63 európai parlamenti képviselő kezdeményezte a szavazati jog megvonását. A képviselők Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek, Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének és Roberta Metsola európai parlamenti vezetőnek írtak azért, mert az EU soros elnökeként Orbán Viktor önjelölt békemissziókat szervezett. A politikusok szerint Orbán néhány hét alatt „jelentős károkat okozott azzal, hogy kihasználta és visszaélt a tanácsi elnökségi helyzetével”.

Magyarország július 1-jén vette át Belgiumtól az EU soros tanácsi elnökségét. Azóta Orbán Viktor Kijevben, Moszkvában, Pekingben és Washingtonban tárgyalt, és a Politico szerint „felhatalmazás nélkül azt állította, hogy az EU-t képviseli” (valójában Orbánék nem állították ezt, de tárgyalópartnereik, például Putyin többször is úgy értékelték a vele folytatott tárgyalást, mintha azon Orbán az EU hivatalos álláspontját képviselte volna).

A politikusok azt írták a tiltakozó levélben, hogy Orbán „több diplomáciai látogatásán, nevezetesen Putyin oroszországi és Hszi Csin-ping kínai tárgyalásán szándékosan hamisan adta elő a felhatalmazásait”. A levél aláírói felszólították az Európai Parlamentet, hogy ennek megfelelően reagáljon.

„Valódi tettekre van szükség, például Magyarország szavazati jogának felfüggesztésére a Tanácsban, mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy a puszta szóbeli elítéléseknek nincs hatása” – tették hozzá a képviselők.

A lap szerint a levelet számos ország és parlamenti frakció – köztük az Európai Néppárt, a Renew és a Zöldek – képviselői támogatták, a legújabb kísérlet arra, hogy elmarasztalják Budapestet a „szélhámos elnökség” (angol eredetiben rogue presidency) miatt. A magyar uniós elnökség eddig korántsem sikertörténet, a Bizottság például arra kérte a biztosait, hogy ne vegyenek részt Magyarország informális miniszteri találkozóin, egy hétfő hír szerint az EU bojkottálhatja Orbán Viktor külügyminiszteri csúcstalálkozóját, és a múlt héten az is eldőlt, hogy Orbán, hiába az EU soros elnöke, nem szólalhat fel az Európai Parlament alakuló ülésén.

Kiemelt videóink