Origamidivat Tusványoson: a Trump-merényletre utalva papírdarabot hajtogatott a füléhez több felszólaló

POLITIKA
július 24., 10:38

„Dráma, hogy előre megfontolt ideológiai-politikai szándékkal rálőttek Donald Trumpra. Dráma, hogy ugyanez megtörtént Szlovákiában, hogy rálőttek a miniszterelnökre” – mondta Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, azaz a Tusványos megnyitóján. Németh szerint Tusványosnak tiltakoznia kell az agresszió ellen, mert az szembemegy mindennel, ami miatt elindították a rendezvényt.

Németh a Trump ellen elkövetett merényletre utalva egy „Hajrá, magyarok” feliratú papírdarabot helyezett a füle fölé:

photo_camera Németh Zsolt Forrás: Tusványos/Facebook

Hasonlóan tett a Tusványos-alapító egykori BBC-újságíró, David Campanale, aki perli a választásokon meglepően jó eredményt elérő brit Liberális Demokrata Pártot, miután az szerinte keresztény hite miatt vette le londoni jelöltlistájáról.

photo_camera David Campanale Fotó: Tusványos/Facebook

Az úgynevezett rövidnadrágos politikai fesztivált idén Orbán Viktor békemissziójának egyik fontos állomásaként is hirdették, a legfontosabb témák pedig

  • továbbra is az orosz-ukrán háború,
  • Magyarország soros elnöksége,
  • az energiaválság,
  • valamint a nemzeti identitás lesznek.

Nem érdemes hatalmas vitákra készülni, hiszen, ahogy tavaly írtuk, itt általában beszélő fejek tesznek úgy, mintha egy szabadegyetemen szabadon vitatkozhatnának és gondolhatnának különféle gondolatokat.

Németh Zsolt az EP-választásokat értékelve azt mondta, létrejött egy olyan többség, amely lábbal tiporja az eljárási szabályokat, miközben pártpolitikai, agresszív logika veszi át az irányítást az EP-ben.

Szerinte tiltakozni kell a politikában tapasztalható konfrontáció ellen, és ki kell állni a dialógus, az együttműködés mellett. A kormánnyal olyan Európát szeretnének, ahol a különböző politikai megközelítések megférnek egymás mellett, ezért is örül, hogy ellenzéki képviselők is eljöttek Tusványosra.

Németh aggasztónak tartja, hogy a közel-keleti háború felkúszik Európába. Ez szerinte nemcsak a migráción keresztül történik, hanem az orosz agresszor jelenlétével a közel-keleti, valamint a Szubszaharai-Afrika régióban is. Szerinte ezeknek a háborúknak proaktív politikával kell elébe menni.

Hozzátette, a magyarok 20. században elszenvedett veszteségei miatt senki nem kérdőjelezheti meg a béke melletti elkötelezettségüket. Az idei Tusványoson azon kell elgondolkodnia mindenkinek, hogy milyen lesz a háborút követően a világ. Bízik benne, hogy a konzervatív politikai családok megerősödésével talán „eljöhet a mi időnk”. Erre azonban nincs garancia, „és az sem kizárható, hogy rohanunk egy nagyon sötét és kockázatos világhelyzet irányába”.