Joe Biden a közel-keleti háborús eszkaláció veszélye miatt a Fehér Ház nemzetbiztonsági illetékeseivel tanácskozik

külföld
augusztus 05., 16:23

Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadóival egyeztet a Fehér Házban a közel-keleti eszkaláció és egy iráni támadás lehetősége miatt – közölte az elnöki hivatal. A bejelentés szerint a megbeszélésen Joe Biden elnök mellett részt vesz alelnöke, Kamala Harris is, a nem hivatalos demokrata elnökjelölt lemondta a kampányprogramjait.

Joe Biden elnök és Antony Blinken külügyminiszter a Fehér Házban 2023. november 21-én.
photo_camera Joe Biden elnök és Antony Blinken külügyminiszter a Fehér Házban 2023. november 21-én. Fotó: Drew Angerer/Getty Images via AFP

A megbeszélést azután tartják, hogy vasárnap telefonon egyeztetett Lloyd Austin amerikai és Joáv Galant izraeli védelmi miniszter, és az amerikai fél megerősítette támogatását Izrael felé. A két katonai vezető megbeszélésén szó esett az USA katonai erőinek átcsoportosításáról és megerősítéséről a közel-keleti régióban.

A Pentagon még pénteken jelentette be, hogy erősítésként, egy szélesebb regionális háború megelőzésének érdekében vadászrepülőgépekből álló századot vezényel a Közel-Keletre, és a régióban tartja egy repülőgép-szállító hajóját.

Közben viszont az Egyesült Államok arra sürgette az izraeli kormányt, hogy „ragadja meg” a lehetőséget a tűzszünetre a Hamásszal, hogy a konfliktus kiterjedését megelőzze.

Izraeli lapértesülés szerint Izraelbe utazott Michael Eric Kurilla, az amerikai Központi Parancsnokság vezetője, hogy személyesen egyeztessen egy iráni támadásra való felkészülésről.

Az USA libanoni nagykövetsége felszólította az Izraellel szomszédos államban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy ha szeretnék elhagyni a régiót, minden kínálkozó lehetőséget ragadjanak meg, és foglaljanak repülőjegyet, mert már számos légitársaság felfüggesztette libanoni járatait. Magyarország is arra kéri állampolgárait, hogy minél előbb hagyják el Libanont. (MTI)

Kiemelt videóink