Kapaszkodjunk meg: lehet, hogy Trump hazugságot terjesztett

külföld
augusztus 12., 07:21


Trump hamis összeesküvés-elméletet terjeszt Kamala Harris detroiti nagygyűléséről, írja a CNN. A volt elnök azt állította, hogy demokrata ellenfelének nagygyűlésén nem volt tömeg, és demokrata riválisát ki kellene zárni egy AI-generált „hamis tömegkép” miatt.

Úgy tűnik, hogy a volt elnök bedőlt egy szélsőjobboldali összeesküvés-elméletnek, amit a résztvevők és a média által rögzített fotók és videók, amelyeken több ezer támogató látható, könnyen megcáfoltak, írja a CNN, hozzátéve: a hamis állítások akkor hangoztak el, amikor Trump a megváltozott elnökválasztási versenyben próbál új erőre kapni, miközben Harris a demokraták új lelkesedésének a hullámát lovagolja meg.

Trump, aki rendre nagy tömegek előtt tart gyűléseket, és ezt szereti is hangsúlyozni, saját Truth Social nevű közösségimédia-oldalán állította, hogy Harrist egy reptéri karbantartó „jelentette fel”, aki „észrevette a hamis tömegképet”. Szerinte az AI-generált fotó egy olyan választási csalás, ami miatt Harrist ki kell zárni.

Trump vasárnap megosztott egy képernyőmentést egy X-bejegyzésről, amelyen két fotó szerepelt: az egyiket Harris egyik munkatársa osztotta meg az X-en, ezen több ezer ember üdvözli Harris repülőgépét; a másik pedig az Air Force Two egyik hajtóművének ívelt, tükröződő oldalára zoomol, amelyen nem látszik tisztán a tömeg. „Észrevette valaki, hogy Kamala CSAL a reptéren? Senki sem volt a gépnél, és ő AI-ezte' azt, és egy hatalmas »tömeget« mutatott az úgynevezett követőkből, DE AZOK NEM LÉTEZTEK!” – írta Trump.

Csakhogy az eseményről készült fotók és videók – köztük a CNN kameráákkal rögzített felvételei, teszi hozzá a portál – azt mutatják, hogy Harris szerdai rendezvényén jelentős számú közönség vett részt. A tömeg megtöltött egy nagy hangárt, és kiözönlött a kiterjedt aszfaltra, ahol az Air Force Two megállt. Két nagy emelvény és sok sor szék volt kint, valamint több óriáskivetítő a szabadtéri tömeg számára, amely nem láthatta a gyűlés színpadát. Egy fotó az AFP-ből:

photo_camera Fotó: AMY LEMUS/NurPhoto via AFP

És egy videó egy detroiti helyi csatornától:

link Forrás

Hany Farid, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem digitális törvényszéki szakértője és professzora a Trump által kifogásolt fotót két olyan modellel elemezte, amelyet arra terveztek, hogy felismerje a mesterséges intelligencia által generált képekkel kapcsolatos mintákat. Egyik modell sem talált bizonyítékot a mesterséges intelligencia generálására. „Bár a manipulációra utaló jelek hiánya nem bizonyíték arra, hogy a kép valódi, nem találtunk bizonyítékot arra, hogy ez a kép mesterséges intelligencia által generált vagy digitálisan módosított” – fogalmazott.

Ha esetleg az történt, hogy Trump hazudott a kamukép és az álhír megosztásával, akkor kimondhatjuk, hogy nagy napokat megy a republikánus jelölt. Szombaton ugyanis az derült ki, hogy valószínűleg nem igaz, amit egy ijesztő helikopterezésről mesélt, amit állítólag Willie Brownnal, San Francisco egykori polgármesterével élt át. Brown legalábbis, amikor rákérdeztek nála a történetre, kategorikusan cáfolta, hogy valaha is egy helikopteren ült volna Donald Trumppal, sőt, hozzátette:

„Nem hiszem, hogy szívesen utaznék vele egy helikopteren.”


Kiemelt videóink