Népszava: Már közel félmilliárdot kaphattak a kormányközeli alapítványok a Gödtől elvett iparűzési adóból

belföld
augusztus 15., 07:08

Már közel félmilliárd forintot osztott szét a kormány a fideszes politikusokat támogató, az ellenzéket támadó médiumokat működtető civil szervezetek között abból a pénzből, amit a kormány döntése miatt a Samsung akkumulátorgyára a gödi önkormányzat helyett a megyének fizetett be, írja a Népszava.

A kormány 2020 tavaszán egy rendelettel különleges gazdasági övezetet hozott létre az akkumulátorgyár területén, aminek következtében az ottani közterületek, közutak tulajdonjogát a kormánypárti többségű megyei önkormányzat szerezte meg. Itt a helyi adóztatás joga is átszállt a megyei közgyűlésre. Az új szabályozás első tesztalanya lett Göd, épp azután, hogy a fideszes városvezetést 2019-ben leváltotta az ellenzéki összefogás, ami nem volt olyan elnéző a lakosság körében egyre nagyobb aggodalmat kiváltó Samsung-beruházással.

A Népszava összesítése szerint a gödi akkumulátorgyár iparűzési adójából hét pályázaton kiosztott 2,4 milliárd forintból összesen több mint 460 millió forintot kaptak olyan térségi civil szervezetek, amik kormánypárti kiadványokat állítanak elő, vagy helyi fideszes politikusoknak szerveznek rendezvényeket. Önmagában

156,7 milliót kapott a Tuzson Bence igazságügyi miniszterhez köthető alapítvány, a Közép-magyarországi Régióért, de jutott pénz a város jelenlegi, elvben független, de a gyakorlatban a Fidesz támogatását élvező polgármestere, Kammerer Zoltán alapítványának,

a területfejlesztéssel foglalkozó Dunakanyar Kapujának is, gyereknapra, nyugdíjas karácsony szervezésére és „közösségi vitaanyag” készítésére.

A Pest megyei önkormányzat a Népszavának azt írta, a Gödről hozzájuk átirányított iparűzési adóból négy év alatt összesen mintegy tizennégy milliárd forintra tettek szert.

Címlap: Németh Dániel/444

Kiemelt videóink