Az exit pollok szerint az AfD megnyerte története első tartományi választását Türingiában, Szászországban pedig második lett a CDU mögött

külföld
szeptember 01., 18:13

A szavazóhelyiségek bezárását követően nyilvánosságra hozott exit pollok szerint mindkét keletnémet tartományi választáson előretörtek a szélsőséges politikai erők. A szélsőjobboldali AfD győzött Türingiában, Szászországban pedig második lett a konzervatív CDU mögött. Sahra Wagenknecht januárban alapított szélsőbaloldali populista pártja, a „Sahra Wagenknecht Szövetség - az értelemért és az igazságosságért” (BSW) mindkét tartományban harmadik lett.

Fontos azonban, hogy ezek még nem a hivatalos végeredmények, azok csak éjszaka várhatóak, így a pontos mandátumszámok is akkor derülnek ki.

A várható sorrend Türingiában:

  • szélsőjobboldali AfD: 30,5-33,5%,
  • jobbközép CDU: 24,5%,
  • szélsőbaloldali BSW: 14,5-16%,
  • baloldali Linke: 11,5-12,5%,
  • balközép SPD: 6,5-7%.

A Zöldek és a liberális FDP az exit poll szerint nem érte el a tartományi parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot.

Ha a hivatalos végeredmény nem tér el jelentősen az exit polltól, az AfD története során először nyer tartományi választást. Szélsőjobboldali nézetei miatt 2020 óta titkosszolgálati megfigyelés alatt álló miniszterelnök-jelöltje, Björn Höcke azonban valószínűleg nem tud majd kormányt alakítani, mert a választás előtt minden párt kizárta az AfD-vel tartó együttműködést.

Björn Höcke egy AfD-s kampányeseményen
photo_camera Björn Höcke egy AfD-s kampányeseményen Fotó: HANNES P ALBERT/dpa Picture-Alliance via AFP

Höcke után a CDU listavezetője, Mario Voigt próbálkozhat majd kormányalakítással. Helyzetét azonban bonyolítja, hogy a berlini pártközpont rendelkezése alapján a Linkével nem köthet koalíciót, így ha nem kap ez alól felmentést, előfordulhat, hogy nem tud kormányt alakítani. Ugyanis a Linke nélkül, csak a BSW-vel és az SPD-vel nem biztos, hogy többsége lesz.

A választás legnagyobb vesztese Bodo Ramelow, Türingia linkés miniszterelnöke, aki messze a legnépszerűbb politikus a tartományban. A közvéleménykutatások alapján a választók 52 százaléka elégedett a munkájával. Voigtnál 23, Höckénél 21 százalék ez az érték. A miniszterelnököt azonban nem közvetlenül választják, így Ramelow kiemelkedő népszerűsége ellenére is elveszítheti pozícióját, miután pártját az AfD, a CDU és a BSW is megelőzte.

A várható sorrend Szászországban:

  • jobbközép CDU: 31,5-32%,
  • szélsőjobboldali AfD: 30-31,5%,
  • szélsőbaloldali BSW: 11,5-12%,
  • balközép SPD: 7,5-8,5%,
  • balközép Zöldek: 5-5,5%.

A baloldali Linke és a liberális FDP az exit poll szerint nem érte el a tartományi parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot. A Linke azonban a tartományi választójog szerint ennek ellenére is bejuthat a parlamentbe, amennyiben szerez két direktmandátumot. A pártnak van erre reális esélye, a kérdés azonban csak a hivatalos végeredmények kihirdetésekor dől el.

Ha a hivatalos végeredmény nem tér el jelentősen az exit polltól, ahogyan az 1990-es német újraegyesítés óta mindig, ezúttal is a CDU nyeri a szászországi választást. Így a tartományt vezető Michael Kretschmer miniszterelnök próbálkozhat meg kormányalakítással.

Michael Kretschmer
photo_camera Michael Kretschmer Fotó: SEBASTIAN KAHNERT/dpa Picture-Alliance via AFP

Kretschmer 2019 óta a zöldekkel és a szociáldemokratákkal együtt kormányzott, a koalíció azonban valószínűleg felbomlik. Kretschmer a választás előtt többször is elmondta, hogy nem akar a zöldekkel tovább kormányozni. Az exit poll szerint a három pártnak pont többsége lenne a parlamentben. Ha Kretschmer tartja magát döntéséhez, csak a BSW segítségével tud hatalomban maradni.

Az exit pollok alapján a szövetségi kormánykoalíció pártjai mindkét tartományban komoly vereséget szenvedtek. Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár pártja, az SPD épphogy csak bejutott a két parlamentbe. A Zöldeknek ez csak Szászországban sikerült, míg a liberális FDP-nek egyik tartományban sem.

Kiemelt videóink