A brit kormány leállítja bizonyos fegyverek izraeli exportját

háború
szeptember 02., 18:57

A munkáspárti brit kormány külügyminisztere a londoni alsóházban azt mondta, a brit kormány nem nemzetközi bíróság, így nem feladata annak megítélése, hogy Izrael megsértette-e a nemzetközi humanitárius szabályokat. De a gázai hadműveletekhez hasonló konfliktusok esetén jogi kötelessége az exportengedélyek felülvizsgálata, mivel az érvényes kritériumok alapján London adhat ki kiviteli engedélyeket, ha egyértelműen fennáll a kockázat, hogy az adott hadfelszerelés használata a nemzetközi humanitárius szabályok súlyos sérelméhez vezethet – mondta David Lammy.

Azt mondta, a legutóbbi felülvizsgálat során olyan helyzetértékelést kapott, ami szerint az Izraelnek szánt egyes brit fegyverek exportja esetén ezt a kockázatot nem lehet kizárni.

David Lammy beszél a brit parlamentben 2024. szeptember 2-án,
photo_camera David Lammy beszél a brit parlamentben 2024. szeptember 2-án. Fotó: PRU/AFP

A 30, Izraelbe irányuló fegyverexport-engedély azonnali felfüggesztése katonai repülőgépek alkatrészeire vonatkozik, beleértve a vadászrepülőgépeket, helikoptereket és drónokat.

A Külügyminisztérium szerint a két hónapos felülvizsgálat során aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, ahogyan Izrael a gázai konfliktusban viselkedett. Nem született végleges következtetés arról, hogy a brit fegyverexport-engedélyek hozzájárultak-e a területen folyó pusztításhoz, de a külügyminisztérium szerint a pusztítás mértéke és a civil áldozatok száma nagy aggodalomra ad okot.

A felfüggesztések a 350 érvényben lévő engedély egytizedét jelentik, és nem terjednek ki az F-35 közös vadászrepülőgép-csapásmérő program alkatrészeire, kivéve, ha az Egyesült Királyság által szállított alkatrész kifejezetten egy, kizárólag Izrael által használt sugárhajtású repülőgéphez tartozik.

A kormány igyekezett hangsúlyozni, hogy a felfüggesztés nem jelenti az Izrael biztonsága melletti elkötelezettségétől való eltávolodást, és rámutattak, hogy ilyen felfüggesztésekre már korábbi izraeli konfliktusok során is sor került. A felfüggesztési határozatokat 1982-ben Margaret Thatcher, 2009-ben Gordon Brown, 2014-ben pedig a koalíciós kormány idején hagyták jóvá. A fegyverexport-engedélyeket 2013-ban Egyiptom, 2014-ben pedig Oroszország számára is felfüggesztették. (Guardian, MTI)

Kiemelt videóink