Putyin: Oroszországban a média szabad

külföld
szeptember 02., 09:38

„Szinten minden nyugati országban, ahol újságíróink dolgozni próbálnak, különböző akadályokba ütköznek. Betiltják az orosz tévécsatornákat, közvetlenül cenzúrázzák a médiánkat. (...) Ez természetesen ellentmond a szólásszabadság és a szabad információterjesztés demokratikus elveinek” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök egy mongol lapnak adott interjúban. Putyin szerint az orosz média egyetlen feladata, hogy „meggyőzően közvetítse az orosz álláspontot az aktuális modern problémákról”. Szerinte a Nyugat azért cenzúrázza, és nevezi Kreml-propagandistáknak az orosz újságírókat, mert el akar menekülni az igazság elől.

photo_camera Fotó: Alekszandr Kazakov/AFP

„Oroszországban a média szabad. Ezt az alkotmány határozottan garantálja. Meggyőződésünk, hogy az információs szférában pluralizmusra és nyitottságra van szükség” – mondta annak az országnak az elnöke, ahol éveken keresztül úgy rendezték át a médiapiacot, hogy annak nagyja mára az állam befolyása alá került – az utolsó független lapok pedig csak külföldről tudnak működni.

Putyin szerint az orosz hatóságok konstruktívan tudnak együttműködni a TV-csatornákkal, hírügynökségekkel és más tömegkommunikációs szervezetekkel. „Az egyetlen követelmény számukra az orosz jogszabályok betartása. Az országunkba akkreditált külföldi tudósítóknak ezt meg kell érteniük” – mondta annak az országnak az elnöke, ahol karateversenyt neveztek el arról a hivatalnokról, aki bántalmazott egy újságírót, és ahol kémkedés vádjával ítélték 16 év börtönbüntetésre a Wall Street Journal tudósítóját.

Az átpolitizált olimpia

Arról is kérdezték az elnököt, mit szól ahhoz, hogy az oroszok nem szerepelhettek a saját zászlójukkal a párizsi olimpián. Putyin szerint az olimpia szervezői jelenleg a kollektív Nyugat, „mindenekelőtt az Egyesült Államok utasítására tiporja el azokat az olimpiai eszméket, amelyeket védeniük kellene. Ahelyett, hogy a sportolók jogaiért, az olimpiai mozgalom integritásáért és egyetemességéért harcolnának, saját státuszuk, hatalmuk és pénzügyi jólétük megőrzésével vannak elfoglalva”.

A nyugat a hibás

Putyin az orosz-ukrán háborúról azt mondta, annak fő okozója a kollektív Nyugat, de leginkább az Egyesült Államok, amely szándékosan oroszellenes politikát folytat. Szerinte a Nyugat évek óta törekszik Ukrajna teljes ellenőrzésére a nacionalista és oroszellenes szervezetek finanszírozásával. Felrótta az ukránoknak az orosz nyelvvel szembeni korlátozásokat, illetve a civilek millióinak fenyegetésével és népirtással vádolta a kijevi vezetést a Donbaszban.

Szerinte mára már látni, milyen következményekkel jár a nyugati országok Ukrajna-politikája. „A nyugati elitek továbbra is nagymértékű politikai, pénzügyi és katonai támogatást nyújtanak a jelenlegi rezsimnek, mivel azt az Oroszország elleni harc egyik fegyverének tekintik. Mi ezt látjuk, és következetesen végrehajtjuk a kijelölt feladatokat a különleges katonai művelet keretében, hogy biztosítsuk Oroszország és polgáraink biztonságát” – zárta az interjút Putyin.

Kiemelt videóink