Azért nem tartóztatták le Putyint Mongóliában, mert az ország energiaellátása Oroszországtól függ

külföld
szeptember 04., 18:29

Bár Mongólia a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tagországa, mégsem tartóztatták le Vlagyimir Putyint látogatása alatt, pedig elfogatóparancs van érvényben ellene. A mongol kormány szóvivője azt mondta, hogy országuk energiaellátása függ Oroszországtól, ezért nem tudták letartóztatni az orosz elnököt az ukrajnai háborús bűnök miatt kiadott elfogatóparancs alapján.

photo_camera Fotó: BYAMBASUREN BYAMBA-OCHIR/AFP

„Mongólia a kőolajtermékek 95 százalékát és a villamosenergia több mint 20 százalékát közvetlen szomszédjától importálja. Ez az ellátás létfontosságú a mi és népünk létének biztosításához” – mondta a szóvivő, aki szerint Mongólia mindig is semleges politikát követett diplomáciájában.

Mongólia tagja az ICC-nek, amely tavaly tavasszal adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Putyin ellen a megszállt ukrán területekről Oroszországba deportált gyermekekkel kapcsolatos háborús bűnök miatt. A tagság miatt Mongólia köteles lett volna letartóztatni Putyint, így a Politicónak nyilatkozó jogi szakértő szerint Mongólia ellen büntetőeljárás indulhat tétlensége miatt.

Putyin hétfőn érkezett Mongóliába, hogy másnap a mongol elnökkel ünnepeljék a szovjet és mongol csapatok 1939-es győzelmét az északkelet-kínai Mandzsúriát ellenőrzésük alá vonó japán hadsereg felett. Putyin egy mongol lapnak adott interjújában az orosz média szabadságának méltatása, a nyugati cenzúra elítélése mellett az orosz-mongol kapcsolatok mélyítéséről is beszélt.

Kiemelt videóink