Átlátszó: A Nemzeti Választási Irodánál foglalt le a Vitézy-féle fellebbezéshez kapcsolódó iratokat a rendőrség

POLITIKA
szeptember 06., 13:42

Alig két napja írta meg az Átlátszó, hogy egy olvasójuk a TASZ közreműködésével feljelentést tett a Vitézy Dávid fellebbezéséhez hamisan nyilatkozó fideszes szavazatszámlálók ellen. Az ügynek viszonylag gyorsan lett folytatása is:

„A rendőrség a tegnapi napon foglalta le a Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezéséhez benyújtott valamennyi, nyomozáshoz szükséges iratot”.

Ezt a választ kapta pénteken a lap a Nemzeti Választási Iroda sajtóosztályától az üggyel kapcsolatos érdeklődésükre.

A lap júliusban írt arról, hogy kerületi Fidesz-irodákban gyűjtötték formanyomtatványokon a szavazatszámlálók nyilatkozatait, sokakat eleve a Fidesztől kerestek meg azzal, hogy ezt kell most aláírni. Akkor azt írták, az önkormányzati választás után a kormánypárt irodái szervezhették azt az akciót, ami Vitézy Dávid fellebbezéséhez és az újraszámláláshoz kellett.

A választás után két nappal szakmányban írtak alá szavazatszámlálók egy olyan nyilatkozatot, hogy az ő körzetükben rosszul számolták az érvénytelen szavazatokat, és emiatt Vitézyre leadott szavazatok veszhettek el. Ez alapozta meg a fellebbezést és bírósági köröket a Nemzeti Választási Bizottságtól a Kúrián át az Alkotmánybíróságig és vissza a Kúriáig megint, aminek a végén az összes leadott fővárosi szavazatot újraszámolták.

A feljelentés pedig úgy született, hogy az Átlátszó egy olvasója a Kimittud közadatigénylő-portálon keresztül megszerezte Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltnek az érvénytelen szavazatok újraszámolására vonatkozó beadványát, és adatelemzéssel kiderítette, hogy az abban szereplő 226 szavazatszámláló bizottsági tagi nyilatkozat közül legalább 128 valótlan tényállításokat tartalmaz, mert az újraszámolások során ezekben a szavazókörzetekben nem találtak tévesen érvénytelenített szavazólapokat.

Kiemelt videóink