A venezuelai ellenzék vezetője Spanyolországba menekült

külföld
szeptember 08., 09:04

Edmundo González ellenzéki elnökjelölt elhagyta Venezuelát, Spanyolországban keres menedéket, írja a BBC a venezuelai kormány közlése alapján. González ellen elfogatóparancsot adtak ki, miután az ellenzék vitatta a júliusi elnökválasztás eredményét.

photo_camera Fotó: GABRIELA ORAA/AFP

González először a caracasi spanyol nagykövetségen lelt menedékre, majd miután politikai menedékjogot kapott a spanyol kormánytól, a venezuelai vezetés jóváhagyta a távozását. A spanyol külügyminiszter közölte, hogy González a spanyol légierő gépén hagyta el az országot, és hogy kormányuk elkötelezett a venezuelaiak politikai jogai mellett.

A július végén tartott választásokon Nicolás Maduro elnököt nyilvánította győztesnek a venezuelai választási bizottság. Az ellenzék szerint a választást elcsalták, és valójában González a győztes. A választás után Gonzálezt a Maduro-kormányhoz szorosan fűződő főügyészség összeesküvéssel és okirathamisítással vádolta. Az ellenzék nem volt egyedül a véleményével: sem az Európai UnióMagyarországgal együtt –, sem pedig az Egyesült Államok nem ismerte el a választás eredményét.

Miközben González elhagyta az országot, a venezuelai hatóságok körbevették a caracasi argentin nagykövetséget azt állítva, hogy terrorcselekményeket terveznek az épületben. A nagykövetségen a megválasztott elnök, Nicolas Maduro hat politikai ellenfele tartózkodik.

Kiemelt videóink