Schmidt Mária a XII. kerületi nyilasház helyére építkezik, ahol szenteste tartottak mészárlást a pártszolgálatosok

Történelem
szeptember 11., 10:04

Bezárták a Városmajor utca 35-37. szám alatt álló Budai Központi Kézbesítő Postát. Felújítják, átépítik a nyolcvanas évek első felében Vadász György által tervezett óriási komplexumot. Az épület és a mellette lévő, parkolóként használt üres telek 2020 óta Schmidt Máriáék tulajdonában van. A látványtervek szerint a posta melletti telekre modern parkolóházat húznak fel. Kevesen tudják – aki arra jár, semmi nyomát nem találja –: a Városmajor utca 37., a Posta parkolója nem egy szimpla, leaszfaltozott, vakolatlan tűzfallal határolt telek. Súlyos, véres története van.

1944-ben a telken álló villa volt a környék egyik legrettegettebb háza. Kun páter, Dési Dregán Miklós, Bokor Dénes, Megadja Ferenc, Vidra Mihály, Pokorni József és még sok más nyilas pártszolgálatos élt és dolgozott itt, ez volt a XII. kerületi nyilasház. Az összes budapesti nyilasház közül ez volt az egyik legrettenetesebb, egy kirívóan kegyetlen és elhivatott csoport jött itt létre. Ami nem független attól, hogy két házzal arrébb, a Városmajor utca 33.-ban kapott kiutalt „zsidó lakást” Kun páter, a kiugrott minorita szerzetes, a nyilas pap, aki a hegyvidéki szervezethez csatlakozott, és lett annak ideológiai-lelki vezetője.

photo_camera A posta, mellette zöld tetővel a parkoló helyére tervezett épület Fotó: BIF

A háborút követő perek irataiból, a tanúvallomásokból és visszaemlékezésekből, a titkos nyomozati anyagokból részletesen megismerhető a Városmajor utca 37. története.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.