„Orbán Viktor belecsapott a lecsóba, a héjaországok azóta bojkottszerűségben vannak”

POLITIKA
szeptember 13., 06:09

Bár moszkvai és pekingi látogatásával Orbán Viktor pár hétre gondoskodott róla, hogy a soros uniós elnökség egy Netflix-sorozatba illő, drámai fordulatokkal teli dolognak tűnjön, az elnökség valójában egy sokkal unalmasabb, ugyanakkor hatékonyabb intézmény.

Ugyanis az uniós jogalkotásban kulcsszerepet játszó Európai Unió Tanácsának munkáját akkor is koordinálnia kellett a magyar elnökségnek, amikor Orbán maradék diplomácai kreditjeit égette 15 percnyi világhírnévért cserébe, a nyugdíjra készülő Josep Borrell külügyi főképviselő tét nélküli keménykedéssel igyekezett erősíteni ingatag lábon álló politikai hagyatékát, a tagállamok pedig azon versenyeztek, ki tud alacsonyabb rangú tisztviselőt reptetni az ötcsillagos budapesti szállodákba.

Miközben a kirakatban zajlott a politikai cirkusz, a háttérben dolgoztak a szakemberek. A Tanács munkáját koordináló magyarok ugyanúgy, mint a többi tagállam képviselői. Ezt a háttérmunkát nem látja a sajtó, csak a benne résztvevő politikusok beszámolóiból ismerheti meg.

photo_camera Győri Enikő köszönti Kovács Zoltánt
Fotó: Bankó Gábor/444

Erre biztosított ritka alkalmat a Scruton csütörtök esti panelbeszélgetése, amin Győri Enikő fideszes EP-képviselő és Kovács Zoltán, a soros elnökség operatív lebonyolításáért felelős kormánybiztosa vett részt. Az egykori madridi nagykövet, potenciális következő magyar uniós biztosként emlegetett Győri a fideszes EP-delegáció legkompetensebb tagja, így bízni lehetett benne, hogy a panelbeszélgetés nem fullad majd teli szájjal brüsszelezésbe.

Héjaországok bojkottszerűsége

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.