A háborúellenes gyermekvédelemtől a politikai foglyokig – a másként gondolkodók Oroszországának mindennapjai

külföld
szeptember 15., 07:10
  • Cikkem első részében a szólásszabadság aktuális állapotát vizsgáltam a putyini Oroszországban.
  • Ne szólj szám, nem fáj fejem orosz módra – ha nem szól a gyerek szája, nem fáj a szülő feje.
  • Tüntetés után könnyű vád alá kerülni, onnan szinte egyenes út vezet a börtönbe, ahol a körülmények rosszabbak annál, mint amit el tudunk képzelni.

Gyermekvédelem orosz módra

A háborúellenes megnyilvánulások a gyerekek számára sem megengedettek Oroszországban. A még nem büntethető életkorú gyerekek háborúellenes mondataiért, rajzaiért, alkotásaiért a szülőket a szülői kötelezettségek elégtelen ellátása miatt szokták felelősségre vonni. Így kapott egy egyedülálló apa kétévnyi büntetést egy büntetőtelepen, miután a kislánya háborúellenes rajzot készített, ő maga pedig a hadsereget diszkreditáló dolgokat kommentelt. A tizenkét éves kislányt először árvaházba vitték, majd a közfelháborodás hatására engedélyezték, hogy egy rokon nevelhesse őt tovább.

Egy tízéves moszkvai kislány, Varvara Galkina háborúellenes WhatsApp-profilképe miatt bement az iskolába a titkosrendőrség, hogy kihallgatásra vigyék. Egy ilyen kép használata az orosz fegyveres erők diszkreditálásának számít, de Varvara tízévesen még nem volt büntetőjogi felelősségre vonható, így édesanyját kezdték vegzálni a hatóságok. Teljes körű vizsgálat indult, hogy milyen oldalakat követ a közösségi médiában, kifaggatták a szomszédait, a lakásukat is átkutatták, ellenőrizve a „gyerek életkörülményeit”, amelyeket gyorsan elégtelennek találtak. Miután az anyáról a vonatkozó gyermekvédelmi hatóság megállapította, hogy a szülői kötelezettségeit elégtelen módon teljesíti, Varvarával és testvérével együtt elhagyta az országot.

Az ominózus WhatsApp profilkép, amiért a tízéves Varvara Galkina bajba került.
photo_camera Az ominózus WhatsApp-profilkép, ami miatt a tízéves Varvara Galkina bajba került Forrás: WhatsApp

Az ötödikes Vara Zsoliker édesanyját is szülői kötelezettségek elégtelen ellátása miatt találták felelősnek, miután a kislány kihagyott egyet a két éve bevezetett „beszélgetések arról, ami fontos” című órák közül, sőt mi több, az osztálytársaival közös chatben is kifejezte ukránpárti nézeteit. Az említett tanóra egy ideológiát sulykoló osztályfőnöki órára emlékeztet leginkább, ahol a pedagógus felmondja a pontokba szedett propagandát a háborúról a gyerekeknek.

A tiltakozásoktól a fiatalokat egyébként is igyekeznek távol tartani. Amikor az Alekszej Navalnij és társai által szervezett békés korrupcióellenes tüntetések 2017-ben elkezdődtek, az iskolákban négyszemközt és nyilvánosan is retorziókkal fenyegették a középiskolásokat, ha kormányellenes tüntetésre mennek: kirúgással és azzal, hogy az iskolák jelenteni fognak a titkosszolgálatoknak.

Tüntetések

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Partnerek

Ez a cikk a The Eastern Frontier Initiative (TEFI) projekt keretében készült. A TEFI közép- és kelet-európai független kiadók együttműködése, amelynek keretében a közép-európai régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe. A projekt célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást az európai sajtóban, és hozzájáruljon egy ellenállóbb európai demokráciához.

bellingcat logo sme logo wyborcza logo pressone logo

A Magyar Jeti Zrt. partnerei a projektben: Gazeta Wyborcza (Lengyelország), SME (Szlovákia), Bellingcat (Hollandia), PressOne (Románia).

A partnerség közös, angol nyelvű honlapja az alábbi linken érhető el: https://easternfrontier.eu/

A TEFI projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.