A miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy az Abszolútum, az Isten ábrázolása sehol sem lehetséges, kivéve a kereszténységet

vallás
szeptember 19., 19:55
photo_camera Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Mivel emberek vagyunk, szükségünk van olyan szimbólumokra, mint a tér tekintetében a templom, azaz a szent hely; mint az egyház ünnepei, szentségei, vagyis a szent idő; és olyan tárgyakra, mint a liturgikus eszközök vagy az ikonok – mondta Semjén Zsolt a Görögkatolikusok évszázados öröksége című centenáriumi kiállítás megnyitóján a miskolci Herman Ottó Múzeumban.

A KDNP elnöke arról beszélt, hogy emberekként arra is szükségünk van, hogy az érzékszerveinkkel megragadható módon tudjuk a valóságot a tudatunkba hozni, szükségünk van az érzelmekre és hangulatokra, valamint a logikára is, hogy „eljussunk az igazság felismerésére”, ezért van szükségünk egyházművészetre és teológiára.

A miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy az Abszolútum, az Isten ábrázolása sehol sem lehetséges, kivéve a kereszténységet. Azért, mert egyedül a kereszténység tud arról, hogy az Isten emberré lett és az, hogy Istent ábrázolni lehet, azért van, mert az Abszolútum megtestesült a názáreti Jézusban – mondta Semjén.

A miniszterelnök-helyettes a fotón balra látható. (Jobbra Orosz Atanáz görögkatolikus püspök áll.)
photo_camera A miniszterelnök-helyettes a fotón balra látható. (Jobbra Orosz Atanáz görögkatolikus püspök áll.) Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Szerint emiatt az, aki az evangéliumot hallgatja, Istent hallgatja, aki Krisztus ikonját nézi, Istent nézi, hiszen Krisztus Isten ikonja, és ezért legitim a kereszténységben az ikon, mert „maga az Isten akarta azt, hogy ő Krisztusban, mint ikonban látható legyen, tapasztalható legyen, köztünk legyen”. Ebből, és abból, hogy az egyház az ő misztikus teste, az is következik, hogy testének, az egyház beteljesedett életű tagjainak, a szenteknek az ábrázolása szintén legitim – mondta a miniszterelnök-helyettes. (MTI)

Kiemelt videóink