Nemzetbiztonsági védelem alatt állhat Cristiana Bársony-Arcidiacono

belföld
szeptember 20., 16:32

Frissítés 19:29 - A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat megkeresésünkre tagadta, hogy Cristiana Bársony-Arcidiacono titkosszolgálati vagy nemzetbiztonsági védelem alatt állna. Válaszukat alább változtatás nélkül közöljük.

Nemzetbiztonsági-titkosszolgálati védelem alatt állhat Cristiana Bársony-Arcidiacono, a Hezbollah felrobbant személyhívóit papíron gyártó budapesti cég ügyvezetője - mondta az édesanyja pénteken az AP-nek. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán csipogóügyben azt mondta, „Magyarország vonatkozásában az ügy nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent”.

Kedd délután szinte egyidőben robbant fel több ezer, szerdán pedig további több száz walkie-talkie és csipogó Libanon-szerte, amik a Hezbollah fegyvereseihez tartoztak. Az akciónak a legfrissebb jelentések szerint harminchét halálos áldozata és háromezer sérültje van. A támadást az izraeli titkosszolgálat követhette el.

A márkanév, amit az eszközök viseltek, egy tajvani gyáré, de a tajvaniak az incidens után azonnal közölték, hogy velük egy Budapestre bejegyzett cég, a BAC Consulting kötött gyártási és forgalmazási szerződést. Ennek a cégnek az egyszemélyi tulajdonosa és ügyvezetője Bársony-Arcidiacono.

photo_camera Cristiana Bársony-Arcidiacono Illusztráció: Kiss Bence/444

Bársony-Arcidiaconoról itt írtunk portrét, és megnéztük a lakcímeit is.

Anyja, Bársony-Arcidiacono Beatrix - aki Szicíliában tartózkodik - az AP-nek azt mondta, „az őt érő fenyegetések” miatt lánya jelenleg a magyar hatóságok védelme alatt áll és ismeretlen helyen van. Bársony-Arcidiacono korábban azt állította, cége nem gyártotta az eszközöket, csak közvetítő volt.

A New York Times szerint a vállalat az izraeli titkosszolgálat fedőcége lehetett, hogy papíron megutaztassák a csipogókat - mint ahogy fedőcég lehetett egy norvég férfi tulajdonában álló bolgár cég is a szállítási láncban.

Megkerestük a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, hogy megtudjuk, valóban nemzetbiztonsági védelem alatt áll-e Cristiana Bársony-Arcidiacono, és amennyiben igen, mi indokolja ezt, ha Magyarország vonatkozásában az ügy nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent. Az NBSZ válasza:

„Az információ nem igaz. Magyarországon a nemzetbiztonsági védelem alá eső személyek körét jogszabály rögzíti. Az érintett hölgy nem tartozik a védetti körbe, így védelmet nem kaphat. A magyar nemzetbiztonsági szolgálatok szerda óta vizsgálatot folytatnak, ezért a hölgyet többször is meghallgatták. A vizsgálat eredményeiről a nemzetközi partnerszervezeteket és az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát folyamatosan tájékoztatjuk! A vizsgálat eddigi eredményei egyértelműen tisztázták, hogy az úgynevezett csipogók Magyarország területén sosem jártak, legyártásukban vagy átalakításukban magyar cég vagy magyar szakember semmilyen formában nem működött közre!”

Kiemelt videóink