18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Még órákkal azelőtt is kioszthatott csipogókat a Hezbollah, hogy azok felrobbantak

háború
szeptember 20., 15:45

Még órákkal azelőtt is kioszthatott a tagjai között Gold Apollo személyhívókat a Hezbollah, hogy azok felrobbantak volna - írja belső forrásokra hivatkozva a Reuters. A lap szerint az Irán támogatását élvező libanoni terrorszervezet egyik tagja például egy nappal korábban kapta meg a csipogóját, az még a dobozában robbanhatott fel.

Kedd délután szinte egyidőben robbant fel több ezer, szerdán pedig további több száz walkie-talkie és csipogó Libanon-szerte, amik a Hezbollah fegyvereseihez tartoztak. Az akciónak a legfrissebb jelentések szerint harminchét halálos áldozata és háromezer sérültje van.

Az összehangolt támadások mögött Libanon és a terrorszervezet Izraelt sejti. A Reuters szerint az akciók megtervezésében egy izraeli katonai hírszerző egység, a 8200-as is részt vett.

A Hezbollah vezetője, Hasszan Naszrallah megtorlást ígért, az izraeli védelmi miniszter, Joáv Galant szerint a háború új szakaszba lépett.

link Forrás

Az izraeli hadsereg szerdán és csütörtökön is intenzíven bombázta Libanont, míg Libanonból pénteken közel száznegyven rakétát lőttek ki Észak-Izraelre.

Az AR-924-es típusú személyhívókat egy Gold Apollo nevű tajvani cég gyártja, de a támadás után a tajvaniak kiadtak egy közleményt, ami szerint ezeken csak az ő márkajelzésük van, a kütyüket valójában egy budapesti székhelyű cég, a BAC Consulting gyártotta. A New York Times arról írt, hogy a magyar csipogós cég valójában izraeli fedőcég volt: izraeli titkosszolgálati források beszéltek arról a lapnak, hogy a rejtélyes vállalkozást csak azért hozták létre, hogy a Hezbollah tagjainak zsebébe juttathassák a robbanószereket.

A Telex szerdán azt írta, az ügylet hátterében valójában egy norvég tulajdonú bolgár cég, a Norta Global állt: bár papíron tényleg a BAC Consulting kötött szerződést a Gold Apollóval, de a cég vehette meg Tajvanról a készülékeket, végezhette a szállítást és adhatta el azokat a terrorszervezetnek.

A bolgár nemzetbiztonsági hivatal szerint nem Bulgárián keresztül kerültek Libanonba és Szíriába a felrobbantott csipogók, Bulgárián keresztül csak pénz folyt. A pénzt Magyarországra küldték.

Kiemelt videóink