Visszafordíthatatlan következményei lennének az iráni elnök szerint egy kiterjedt közel-keleti háborúnak

külföld
szeptember 24., 09:15

„Izrael háborúba akarja sodorni a teljes Közel-Keletet azzal, hogy provokációval rá akarja venni Iránt, hogy csatlakozzon az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktushoz” – mondta hétfőn az iráni elnök.

photo_camera Maszúd Peszeskján Fotó: IRANIAN PRESIDENCY / HANDOUT/Anadolu via AFP

Maszúd Peszeskján a Reuters tudósítása szerint New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés előtt arról beszélt, hogy nem akarnak instabilitást okozni a régióban, mivel annak visszafordíthatatlan következményei lennének. „Békében akarunk élni, nem akarunk háborút” – mondta. „Izrael az, aki ezt a totális konfliktust akarja előidézni”.

Izrael hétfőn komoly légicsapást indított a Hezbollah ellen, legalább 492 ember meghalt, a libanoni egészségügyi minisztérium szerint 35 gyerek és 58 nő is van a halottak között, 1645-en pedig megsebesültek. Az Izrael és az Irán által támogatott militáns csoport közötti konfliktus közel egy éve tartó időszakában ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó nap.

„Megvédünk minden olyan csoportot, ami a jogait és önmagát védi” – mondta az elnök arra a kérdésre, hogy Irán beszáll-e az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktusba.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője is úgy fogalmazott, hogy az „eszkaláció rendkívül veszélyes és aggasztó”, azt mondta, „majdnem teljes háborúban vagyunk”. Sürgette a világ vezetőit, hogy tegyenek meg mindent annak megakadályozására, és hozzátette: „Itt New Yorkban van a pillanat, hogy ezt megtegyük”.

Az izraeli erők és a Hezbollah közötti harcok miatt több tízezer ember kényszerült elhagyni otthonát a határ mindkét oldalán. Izrael azt mondta, a diplomáciai megoldást részesíti előnyben, ami a Hezbollahot a határtól távolabbra küldené. A Hezbollah pedig közölte, a Hamászt támogatja, és nem áll le, amíg nem lesz tűzszünet a Gázai övezetben.

Kiemelt videóink