Boris Johnson 2021-ben már azon volt, hogy betörnek egy holland raktárba vakcinákért

külföld
szeptember 28., 09:09

Elég vad történettel igyekszik promózni nemsokára megjelenő önéletrajzi könyvét Boris Johnson volt brit miniszterelnök, aki állítása szerint 2021 márciusában vízi razziát fontolgatott.

Állítása szerint a Covid-járvány tetőpontján Johnson magas rangú tisztviselőkkel tárgyalt egy lehetséges katonai műveletről, amelynek keretében „vízi razziát” hajtottak volna végre egy holland raktárban, hogy oltóanyagokat foglaljanak le.

Minderre 2021 márciusában került sor: ekkoriban zajlott a vita az EU és az AstraZeneca között, amelynek az volt a lényege, hogy az unió azzal vádolta a belga gyárában termelő gyógyszergyártó céget, hogy külső országoknak drágábban adott el vakcinát, és ezért szállít az EU-ba a szerződési kötelezettségénél nagyságrendekkel kevesebbet. Az EU odacsapott: a külső országokba történő export teljes kontrollálását és a szállítások előzetes bejelentési kötelezettségét írta elő.

Mindeközben az Európai Unión kívül eső Egyesült Királyságban elég nagy volt a felzúdulás a kormány járványkezelésével kapcsolatban.

A sokat kritizált Johnson önéletrajzában a Daily Mail által közzétett részletekben arról ír, hogy ekkoriban úgy vélte, az EU „rosszindulatúan” bánik az Egyesült Királysággal, ezért fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy más módon jussanak vakcinához. Elmondása szerint megbízást adott arra, hogy vizsgálják meg, lehetséges-e vízi razziát tartani a leideni raktárban, „és elvinni onnan azt, ami legálisan a miénk volt, és amire az Egyesült Királyságnak égető szüksége volt”.

A védelmi vezérkar helyettes főnöke, Doug Chalmers altábornagy kifejtette a miniszterelnöknek, hogy a terv „bizonyára megvalósítható”, ha merev falú, felfújható csónakokkal közelítenek a raktárhoz a holland csatornákon. A terv szerint teherautókon lopták volna ki a vakcinákat a raktárból, majd azokat eljuttatták volna a motorcsónakokhoz.

Chalmers azonban azt is mondta Johnsonnak, hogy nehéz lenne észrevétlenül végrehajtani a küldetést, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságnak „meg kellene magyaráznia, hogy miért támadunk meg egy régi NATO-szövetségest”.

Johnson visszaemlékezését azzal zárta: „Természetesen tudtam, hogy igaza van, és titokban egyetértettem azzal, amit mindannyian gondoltak, de nem akartam hangosan kimondani, hogy ez az egész őrültség.”

A most kiszivárgott részletek közt egyébként van olyan is, amiben Johnson cáfolja, hogy tortát is evett volna az 56. születésnapján 2020. június 19-én, vagyis a lezárások idején tartott buliban. Megismételte, hogy soha fel sem merült sem benne, sem akkori kancellárjában, Rishi Sunakban, hogy a Partygate néven elhíresült születésnapi összejövetele „bármilyen módon szabályellenes”.

Mit írta: „Íme, mi történt valójában azon a napon. Egy rövid ideig a kabinetteremben álltam, miközben a kancellár és a személyzet tagjai boldog születésnapot kívántak. Nem láttam tortát. Nem ettem virágos tortából. Ha ez egy buli volt, akkor ez volt az emberi történelem leggyengébb bulija. Épp akkor estem át a Covidon. Nem énekeltem és nem táncoltam."

2021 novemberében derült ki, hogy a brit kormányzati vezetők rendszeresen semmibe vették a maguk alkotta szabályokat a lezárásokkal kapcsolatban, és 2020 májusában, novemberében és 2021 áprilisában több bulit is tartottak a Downing streeten, miközben a brit állampolgárok nem mehettek sehova. A Partygate néven elhíresült botrányon Johnson még túljutott valahogy, utóbb pedig elismerte, hogy a járványkezelés során hibákat követett el, de nem tudta megmondani, mit tehetett volna másképp.

via Guardian

Kiemelt videóink