Több jogköréről önként lemond Karácsony Gergely, helyettesek nélkül indul az új ciklus

POLITIKA
október 01., 14:34

Nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettesekre Karácsony Gergely, mert a konzultációk után úgy látja, senkinek nem lenne többsége.

Azt mondja, túl tud lépni a kampányidőszakon, „békejobbot” nyújtott volna Vitézy Dávidnak, de úgy nem tud békét kötni, ha „levágják a jobbkezét.”

A főpolgármester ugyanis továbbra is Kiss Ambrust szerette volna általános helyettesnek, csakhogy őt a Tisza Párt nem szavazza meg. Így viszont ő sem támogatja Vitézy Dávid kinevezését, akit meg a Tisza Párt szeretne. Ezt a helyzetet átmenetileg hajlandó tudomásul venni. Szerinte nonszensz, hogy a városvezetés a két főpolgármester-jelöltből álljon. „Ilyet csak az javasol, aki nem dolgozott önkormányzatban.”

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Karácsony abban bízik, hogy ha elindul a közös munka, a „munkaterápia” meghozza a bizalmat, az „országos politika helyett a várospolitika lesz fontos”, és meg lehet hozni ezeket a személyi döntéseket. Ha nem, akkor a kormányhivatal jelöl ki valakit, nagyjából fél év múlva. Kiss Ambrust október 1-gyel kinevezte hivatalvezetőnek, és a helyettesítésén kívül ugyanazt a munkát látja el, mint eddig.

„Kellett az ajtócsapkodás”

Azt mondta, az elmúlt napokban – például a Telexnek adott interjúval – a nyilvánosság előtt is feltárta azokat a dilemmákat, nehézségeket, amikről eddig szándékosan nem beszélt.

„Nyáron a politikai szereplők különböző módon állást foglaltak több kérdésben, amire nem reagáltam, nem akartam ovis politikai vitákkal szórakoztatni senkit.”

Szerinte a nyilatkozatával kiprovokálta azt a fejleményt, hogy a Tisza Párt a tanácsnokok jelölésével bekapcsolódjon a munkába. Két kulcsterületet vállalna a párt: a tanácsnokaik az akadálymentesítéssel és az átláthatósággal foglalkoznának.

Karácsony azt mondta, kétszer beszélt Magyar Péterrel, egyik sem volt jó hangulatú, és csak átmenetileg tudja elfogadni, hogy a Tisza ne jelöljön főpolgármester-helyettest, pedig „a legnagyobb frakciónak van a legnagyobb felelőssége”. (Karácsony korábban azt mondta, hivatalosan Vitézy Dávid mögé sem álltak be.)

„Ajtócsapkodás kellett hozzá, de pozitív, hogy elindultak abba az irányba, hogy a Tisza nem politikai kockázatot, hanem lehetőséget lát a szerepvállalásban.

Arra a kérdésre, hogy a kartellezéssel vádolt tiszás képviselővel, Ordas Eszterrel hogyan tud majd együttműködni, azt mondta, „ez nem a legjobb ajánlólevél”, de reméli, hogy tisztázzák majd a félreértéseket. Egy visszakérdésre azt mondta, azért nevezi félreértésnek, hogy ne akadályozza az együttműködést. (A téma a kampányban is előjött többször, akkor Magyar azzal utasította vissza a vádakat, hogy a Gazdasági Versenyhivatal megszüntette az eljárást.)

Magyarnak arra a megjegyzésére, hogy végiglazsálta a nyarat, ahelyett hogy a működőképesség biztosításáról tárgyalt volna, nem reagált. Azt mondta, ő nincs benne semmilyen Magyar-ellenes szervezkedésben, az országos politikából amúgy is kiszállt.

Abban biztos, hogy a Fővárosi Közgyűlés működni fog, „van közös ügy és közös felelősség, és ennek a képviselők is tudatában vannak. „Izgalmas időszak elé nézünk.”

Maga ad vissza jogköröket

A Tiszának ugyanúgy 10 mandátuma van, mint a Fidesznek. Karácsony utóbbit tartja a közgyűlés egyetlen ellenzéki pártjának. A bizottsági helyeket mandátumarányosan osztják el.

Karácsony az alakuló ülésre beterjeszt egy SZMSZ-módosítást is, amivel 19 főpolgármesteri jogkört átad a bizottságoknak és a közgyűlésnek, a képviselőknek pedig több felszólalási és felkészülési időt adna, illetve több munkatársat foglalkoztathatnának. A cégvezetők kinevezéséhez ragaszkodik, és egyelőre ahhoz is, hogy ugyanúgy eljárhasson a közgyűlés nevében, mint eddig.

„Szerintem az a helyes, ha a munkáltató jogok továbbra is a főpolgármesternél vannak. Az én anyámat szidják, ha valahol nem szedik össze a szemetet.”

Reméli, hogy a Fidesz is delegál majd tagokat a cégekbe, hogy kontrollt gyakorolhassanak.

Az SZMSZ módosítására több javaslatot kapott, ezek közül azokat, amelyek jogszabályellenesek, vagy a hatékony működést aknáznák alá, nem támogatta.

photo_camera Már nem „magas lóról” fog beszélni, az új ciklusra eltűnik a pulpitus Fotó: Németh Dániel/444

Miután a Telexnek hétfőn arról beszélt, látott olyan javaslatot, amivel elvennék minden jogkörét, és átadnák azt Vitézy Dávidnak, megkérdeztük, számít-e arra, hogy később ezt a többség meglépi.

Azt mondta, „vannak törvények, és amíg el nem rohannak a Fideszhez, és a kétharmad nem módosítja a jogszabályokat", addig nem tudják elvenni tőle a jogköreit. Ha a közgyűlés támogatja az általa benyújtott módosításokat, akkor demokratikusabban működhet a testület, de ha nem, ő a jelenlegi SZMSZ-szel is el tudja vezetni a várost.

Egy másik közgyűlési előterjesztést is kiemelt: azt javasolja, hogy a hajléktalanellátást fenntartóként vegye át a főváros az Oltalom Karitatív Egyesülettől. A fizetéseket eddig is a fővárostól kapták a dolgozók.

Kiemelt videóink