Hiába a magyar és a német ellenkezés, Brüsszel megszavazta a büntetővámokat a kínai elektromos autókra

külföld
október 04., 12:36

Megvan az uniós országok jóváhagyása, így az Európai Unió 15-38,5 százalék közötti büntetővámmal sújtja a jövőben a kínai elektromos autókat. A vámok mellett 10 tagállam szavazott igennel, 5 nemmel és 12 ország tartózkodott, utóbbit a szavazás során igenként értékelik.

Magyarország mellett az utolsó pillanatban Németország is ellenezte a vámok kivetését, miután a helyi ipari szereplők jelentős nyomást helyeztek Olaf Scholz német kancellárra, hogy az intézkedés ellen szavazzon.

Magyarország és Németország mellett nemmel szavazott még Málta, Szlovénia és Szlovákia is.

A vámokra a kínai állami támogatások versenytorzító hatása miatt van szükség az EU szerint. Kínában ugyanis olyan támogatásokat kapnak az autógyárak, hogy azok még a veszteségeiket is kompenzálják, ezért lehetőségük van olcsóbb autókkal megjelenni az európai piacon, ami jelentősen rontaná az európai járműgyártók piaci helyzetét.

Szijjártó Péter külügyminiszter nemrég a vámokkal kapcsolatban azt mondta, megalapozatlan döntésről van szó. Brüsszelben ugyan az európai autógyártók érdekeire hivatkoznak, de ezek a vállalatok közben szerinte „kézzel-lábbal” tiltakoznak a vámemelés ellen, mert az nekik is komoly károkat okozna, ugyanis ők is jelen vannak a kínai piacon.

Kiemelt videóink