Lesz BKK-rendészet a fővárosban, a közgyűlés Karácsony módosításaival elfogadta Vitézy Dávid javaslatát

Pénteken alakult meg az új Fővárosi Közgyűlés, jelentősen átrendezett politikai környezetben, sok az új képviselő, Karácsony Gergely főpolgármesternek pedig nincs többsége.

A nyáron sok minden történt, ami előrevetítette, hogy az alakuló ülés nem lesz feszültségektől mentes. Rögtön az első napirend pontban nem tudtak dönteni, a Szervezeti és Működési Szabályzatról és a főpolgármesteri jogkörökről szóló vitát elnapolták.

Sokat vitáztak a képviselők, Karácsony módosításaival elfogadták Vitézy BKK-rendészetről szóló javaslatát, de döntöttek átláthatóságról, állatvédelemről, hajléktalanságról és közösségi költségvetésről is.

75 poszt
Időrend
október 04., 15:39

Ez történt a közel ötórás alakuló ülésen

Sűrű nap volt:

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
október 04., 14:47

Vége a nyílt ülésnek

A köztéri kukák visszahelyezéséről még szavaztak. A nyílt ülésnek vége, zárt ajtók mögött Budapest Díszpolgára elismerésről, Pro Urbe Budapest díj és Budapestért díj adományozásáról döntenek a képviselők.

október 04., 14:43

Kiment Magyar Péter, el is akadt az éppen beszélő fideszes hangja

Mert rajtam kívül az összes jelenlévő újságíró kirohant az ülésteremből Magyar után. Szegény Gulyás 2 Gergely, nem elég a nagy előkép árnyával hadakozni, a hallgatósága is elszaladt, nyökörögni is kezdett szegény, pedig olyan csemegetémáról beszélt éppen, mint a szemétkukák.

október 04., 14:32

Vitézy örülhet, módosításokkal elfogadták a BKK-rendészetről szóló javaslatát

Vitézy főpolgármesteri kampányának fontos része volt a BKK-rendészet, erről rögtön az alakülésre hozott javaslatot. Ennek érdekében az önkormányzati rendészet munkatársainak az év minden napján, huszonnégy órás készenlétben kéne felügyelnie a járatokat a főváros kritikus pontjain, vonalain. Vitézy szerint az előterjesztés nem hajléktalanellenes, hanem utasbarát, a hajléktalanoknak szociális ellátást kellene biztosítani.

Karácsony benyújtott módosítót, de ő is a kezdeményezés mögé állt. A Fidesz támogatta az előterjesztést, de először inkább egy helyzetelemzést készíttetne. Vitézy ezt a módosítót nem fogadta be, Szentkirályi erre azt mondta, nem csak a BKK-n vannak problémák, hanem az összes közterületen növelni kéne a járőrök számát, így az ő javaslatuk sokkal széleskörűbb, mint Vitézyé. Karácsony módosítóival együtt végül elfogadták a javaslatot:

BKK rendészet
photo_camera BKK rendészet
október 04., 14:26

Aki leragadt a kampánynál, az most igazán meg lehet döbbenve

Akkora az egyetértés a BKK-rendészet létrehozásáról. Ez az a téma, ami miatt Karácsony a kampány alatt fenébe küldte Vitézyt. Most már támogatja a javaslatot, cserébe Vitézy is támogat háromból kettő, a főpolgármester által ahhoz benyújtott módosítást. Kettejük között kábé abban van vita, hogy lehessen-e az appból cseten segélykérő bejelentést tenni vagy ne lehessen. A Fidesz módosításait bezzeg nem támogatja Vitézy. A kissé megsebzett Szentkirályi Alexandra éppen valami új, gigantikus, az egész várost bemozgó utcai járőrszervezetről ábrándozik. Tök szerencse, hogy a sok politizálás közben nem sikkad azért el a régi jó értelemben vett dili.

október 04., 14:17

Bő négy órája tart az alakuló ülés

Voltak mélységek és magasságok. Tekintsük meg mindezt Karácsony Gergely főpolgármester szemszögéből.

Innen indultunk:

photo_camera
Fotó: Németh Dániel/444

Így haladtunk tovább:

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Aztán jött egy szigorú pillantás:

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Majd némi apátia:

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Kupaktanács:

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Elmélyedés:

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Még mélyebb elmélyedés:

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Sok van még hátra?

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Nem, már közel a vége.

október 04., 14:12

Következő téma: közbiztonság, közterületek rendfenntartása

Szentkirályi előterjesztését a módosítókkal együtt elfogadták. Most jön a BKK rendészet.

október 04., 14:05

Az állatvédelemmel kapcsolatos előterjesztés is átment

A módosítókkal együtt. Következő téma: közbiztonság.

október 04., 14:00

Budapesten állatnak a legérdemesebb lenni

Akkora az egyetértés a Kutyapárt állatvédelmi javaslatának a lényegéről, hogy növeljék a fővárosi állatvédelem költségvetését. Vita abban van, hogy kitől vegyék el ezt az összeget. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványtól vagy a Budapest Brandtől?

október 04., 13:56

A közösségi költségvetésre vonatkozó javaslat átment

Vitézyék és a Fidesz módosítóival együtt. Most az állatvédelemmel kapcsolatos előterjesztésről vitáznak. Az előterjesztő Kutyapárt azt szeretné, ha egy korszerű állatvédelmi központ működne.

A vita fő témája, hogy honnan legyen erre pénz. A Kutyapárt a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány működési támogatásából venne el, amit a Fidesz nem támogat. Vitézy Dávid és a Fidesz is a Budapest Brandtől venne el pénzt erre. Baranyi Krisztina viszont ezzel nem ért egyet.

október 04., 13:41

Politikai adok-kapok az átláthatóság miatt

A Kutyapárt terjesztette a közgyűlés elé az „Ez a minimum” programot, ami a működés átláthatóságát biztosítaná. Az antikorrupciós programot a Transparency, a K-Monitor és az Átlátszó dolgozta ki még 2019-ben. Azt szavaztatnák meg, hogy a csomag 90 százalékát egy éven belül valósítsák meg. A programot már az előző ciklusban is elfogadták, de nem valósult meg teljesen, ezért adta be újra a Kutyapárt.

A fideszes Szécsényi Dániel azt mondta, az átláthatóságot támogatják, de mi alapon ellenőriznék őket „álcivil Soros-szervezetek”? Felhozta azt is, hogy a Lánchíd beruházás a Transparency szerint rendben volt, holott nyomozás folyik.

Karácsony megjegyezte, hogy a felszólalás keretet ad a Tisza módosítójának, amely azt akarta, hogy ne ez a három szervezet vizsgálja a várost. Miután nem nevezett meg konkrét szerveztet, Baranyi Krisztina megkérdezte, kikre gondolnak, a Szuverenitásvédelmi Hivatalra?

Vitézy és Gulyás is gúnyolódott azon, hogy a napirendi ponthoz hozzászólt Béres András óbudai alpolgármester (a polgármester és a korábbi alpolgármester korrupció gyanújával letartóztatásban van), de Baranyi szerint „humorfaktorban a Fidesz nyert, hogy 14 év kormányzás után az átláthatóságról és korrupcióellenességről beszélnek.”

A Tisza Párt módosítóját leszavazták, és az eredeti kutyapártos előterjesztés nagy részét is. Vitézy itt is azt kezdeményezte, hogy minden pontról külön szavazzanak. Az első kettőt leszavazta a többség, a harmadik maradt. Ez arról szól, hogy felkérték a főpolgármestert, hogy az antikorrupciós civil szervezetek és szakértők bevonásával dolgozzanak ki egy átláthatósági rendelettervezetet, ami a hivatalra és a gazdasági társaságokra is vonatkozik.

október 04., 13:31

Böröcz László óriási taktikai húzása

Az I. kerület fideszes polgármesterének mesteri ötlete: 1-3 perccel később újra elmondja Vitézy Dávid felszólalásait, több hebegéssel és kevesebb koherenciával.