Mit intézett nekünk Szijjártó Péter Oroszországban a 11 látogatása során?

POLITIKA
október 13., 07:03

Nem tudom, létezik-e még olyan két másik ország a világon, amelyek annyira gyakran hoznának össze magas rangú találkozókat, mint Magyarország és Oroszország. Önmagában két ország közötti szoros kapcsolattal még talán nem is lenne nagy probléma, a helyzetet az teszi roppant kellemetlenné, hogy Oroszországról van szó, arról az országról, amelytől az orosz-ukrán háború kitörése óta igyekeznek elhatárolódni és gazdaságilag is eltávolodni a nyugat-európai országok.

A magyar külügyminisztert és vele együtt a magyar kormányt azonban nem zavarja háború ténye, sem a nemzetközi fősodrás iránya, stabil és megbízható partnernek tartva Oroszországot, inkább szorosabbra fűzi vele a kapcsolatot.

Amióta az oroszok 2022. február 25-én megtámadták Ukrajnát, Szijjártó Péter összesen 11 alkalommal járt Oroszországban.

Vagyis átlagosan 3 havonta utazgat a diktatórikus országba.

Kíváncsi lettem, vajon milyen haszna származott ezekből a látogatásokból hazánknak, milyen dolgok miatt kell elviselnie a magyar kormánynak, hogy az Európai Unión belül folyamatosan oroszbarátsággal vádolják. Végignézve a látogatások során megjelent közleményeket, úgy tűnik, mintha ezek a látogatások két célt szolgálnának: egyrészt egyszerű pofavizit, bájcsevej, jelentés a dolgok állásáról, másrészt amikor nem erről van szó, akkor a külügyminiszternek lehetősége van megnyugtatni az oroszokat, hogy Magyarország baráti ország és partner, illetve a magyar kormány elkötelezettségét igazolja. Érdemi döntés, megállapodás az átnézett találkozások nagyon kis részében történtek.

A magyar külügyminiszter 2022-ben a háború kitörése után háromszor járt Oroszországban, 2023-ban szintén háromszor, idén viszont gyakoribbá váltak a találkozók. Az eltelt közel 9,5 hónap alatt ötször fordult meg Putyin országában.

Az első látogatás: 2022. július 21., Moszkva

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Partnerek

Ez a cikk a The Eastern Frontier Initiative (TEFI) projekt keretében készült. A TEFI közép- és kelet-európai független kiadók együttműködése, amelynek keretében a közép-európai régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe. A projekt célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást az európai sajtóban, és hozzájáruljon egy ellenállóbb európai demokráciához.

bellingcat logo sme logo wyborcza logo pressone logo

A Magyar Jeti Zrt. partnerei a projektben: Gazeta Wyborcza (Lengyelország), SME (Szlovákia), Bellingcat (Hollandia), PressOne (Románia).

A partnerség közös, angol nyelvű honlapja az alábbi linken érhető el: https://easternfrontier.eu/

A TEFI projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.