Csányi Sándor a bankadót kritizálta, és még Nagy Mártonnak is odaszólt

gazdaság
október 17., 09:18

Nincs még egy olyan ország Közép-Kelet-Európában, ahol a kormány olyan aktívan avatkozna be a bankszektor életébe, mint Magyarországon. A bankszektor az extraterhek és az alacsony jövedelmezőség mellett is jelentős részt vállalt a magyar gazdaság és az állam finanszírozásában - mondta Csányi Sándor a Portfolio Economic Forum című konferencián.

A szektor terhei nemcsak magasak, hanem kiszámíthatatlanok is, és az ágazatok közül a bankszektor jár a legrosszabbul az OTP elnök-vezérigazgatója szerint. Olyan adókat kaptak a nyakukba ugyanis, amilyeneket más nem, az pedig nagyon rossz, hogy egy adó bevezetésekor elhangzott ígéret nem teljesül, utalt itt az extraprofitadó kivezetésére. Az adónak ma már nem kellene hatályban lennie az eredeti tervek szerint. Mivel azonban nagy a költségvetés hiánya, a GDP-növekedés pedig elmarad, nincs más, mint fizetik a különadót. Azt ugyanakkor megjegyezte Nagy Mártonnak kiszólva, hogy „a várt növekedés nem teljesül, a növekedésért felelős miniszter mégis egy külön tárcát kap”.

Csányi szerint kevesebb különadó kellene, így a bankok tudnának hitelezni, és a szektor együtt tudna növekedni a gazdasággal.

Az 5 százalékos kamatplafonnal kapcsolatban Csányi elmondta, hogy bár ezt várja el a kormány a bankoktól, arról nincs szó, hogy milyen kötelezettséget vállal a kormány az infláció alakulására, hiszen ez egy fontos tényező.

Az oroszországi kivonulással kapcsolatban úgy fogalmazott, az ottani szabályozások lehetetlenné tették a kivonulást. Ha az oroszok 100-ra értékelik a leánybankot, akkor legfeljebb 40-ért lehetne eladni, és ebből 35 egységet be kellene fizetni hozzájárulásként az orosz államnak. Így ez ajándék lenne az oroszoknak.