Zelenszkij szerint Orbán nem fog vétózni

POLITIKA
október 17., 11:20

Volodimir Zelenszkij megérkezett Brüsszelbe, hogy az EU-csúcson ismertesse győzelmi tervét és a békével kapcsolatos elképzeléseit. Mielőtt beállt az uniós állam- és kormányfőkkel közös csoportképre, röviden a sajtónak is nyilatkozott.

Zelenszkij azt mondta, nagyon fontos volt számára, hogy bemutathassa győzelmi tervét azoknak, akik segítettek eddig Ukrajnának. Mindenképpen beszélni akar az uniós politikusokkal arról a 35 milliárd dollárról, amit az EU vállalt az 50 milliárd dolláros G7-kölcsönből. Ezt a csomagot még júniusban ígérték meg a G7-országok az EU-val közösen Ukrajnának.

Zelenszkij kiemelte, hogy a lehető leggyorsabban szükségük van az összegre, mert a belföldi hadiipari termelésükhöz pénz kell. Közeledik a tél, amire fel kell készülniük, mert mindig veszélyes.

Volodimir Zelenszkij az EU-csúcs előtti sajtótájékoztatóján
photo_camera Volodimir Zelenszkij az EU-csúcs előtti sajtótájékoztatóján Fotó: NICOLAS TUCAT/AFP

Győzelmi tervéről azt mondta, hogy Ukrajna megerősítéséről szól, és a terv sikere nem Oroszország akaratán múlik, csak a szövetségeseiken. „A legnehezebb feladat azonban nem Ukrajna, hanem Európa szabadságának megvédése” - tette hozzá.

Zelenszkij az esetleges újabb orbáni vétóval kapcsolatban optimista volt. Azt mondta, hogy a 35 milliárd dolláros támogatás politikai döntés kérdése, és csak az EU egységén múlik. Ha senki sem vétózza meg, valósággá válik. Erre pedig szerinte képesek a politikusok.

Végül elmondta, hogy Ukrajna további támogatása érdekében meg kell győzniük pár szövetségesüket. Ezt pedig csak az egységes EU segítségével tudják megtenni, mert ha az EU egységes, akkor más szövetségeseik is kiállnak majd mellettük.

Az EU-csúcs témáiról és az esetleges orbáni vétó hátteréről ebben a cikkben írtunk bővebben.