18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Gisèle Pelicot: Azt akarom, hogy minden megerőszakolt nő azt mondja, „ha Pelicot asszony megtette, én is megtehetem”

bűnügy
október 23., 15:20

Gisèle Pelicot vallomást tett az avignoni bíróságon, ahol az elkövetőkre utalva elmondta, hogy azt szeretné, ha a megerőszakolt nők tudnák, hogy: „Nem nekünk kell szégyenkeznünk – nekik kell szégyenkezniük!”

„Azt akarom, hogy minden nő, akit megerőszakoltak, azt mondja: »Pelicot asszony megtette, én is megtehetem.« Nem akarom, hogy többé szégyelljék magukat” – mondta, utalva arra, hogy nyílt tárgyalást akart, és a nemi erőszakokról készült videók bemutatását kérte.

A 72 éves Pelicot azután lépett a tanúk padjára, hogy jogi képviselői azt kérték, adjanak neki lehetőséget arra, hogy reagáljon a tárgyaláson eddig megosztott bizonyítékokra és tanúvallomásokra.

Gisele Pelicot érkezik az avignoni bíróságra 2024. október 23-án.
photo_camera Gisèle Pelicot érkezik az avignoni bíróságra 2024. október 23-án. Fotó: Christophe Simon/AFP

Elmondta, hogy az elmúlt hetekben tanúja volt annak, hogy a vádlottak több felesége, anyja és nővére a tanúk padjára lépett, és azt mondta, hogy a vádlottak „kivételes emberek” voltak. „Pont olyanok, mint akik nekem otthon voltak. De egy erőszaktevő nem csak olyasvalaki lehet, akivel késő este egy sötét parkolóban találkozol. A családban, a barátok között is megtalálható” – mondta.

Pelicot azt mondta, „teljesen összetört”, és újra fel kell építenie magát. „Nem tudom, hogy az egész életem elég lesz-e ahhoz, hogy megértsem” – mondta. Volt férjét Pelicot úrnak szólítva azt mondta: „Bárcsak még mindig Dominique-nak szólíthatnám. Ötven évig éltünk együtt, boldog, kiteljesedett nő voltam. Gondoskodó, figyelmes férj voltál, és soha nem kételkedtem benned. Együtt nevettünk és együtt sírtunk” – mondta a nő, aki 2021-ben adta be a válókeresetet.

Dominique Pelicot beismerte, hogy férfiakat toborzott az interneten, hogy megerőszakolják a feleségét, miközben az erős nyugtatók és altatók hatása alatt volt, amiket 2010 és 2020 között titokban adott be neki. A nő elmondta, hogy szerencsésnek érezte magát, hogy a férje mellette volt, amikor egészségügyi problémáktól szenvedett, amikről később kiderült, hogy a férfi által adott gyógyszerek okozzák.

Gisèle Pelicot azt mondta: „Próbálom megérteni, hogy ez az ember, aki számomra tökéletes volt, hogyan tehette ezt. Hogyan árulhatott el engem ezen a ponton? Hogyan engedhette be ezeket az idegeneket a hálószobámba? Azt akarom mondani neki: »Mindig is próbáltalak feljebb emelni, a fény felé. Te az emberi természet legsötétebb mélységeit választottad. Te vagy az, aki ezt a döntést hozta.«”

A nő arról is beszélt, hogy a férje gyakran főzött neki ételt, és vacsora után fagylaltot hozott neki, ezzel a módszerrel kábította el. „Mindig azt mondtam neki: milyen szerencsés vagyok, te egy drága vagy, te tényleg gondoskodsz rólam” – mondta. Azt is elmondta, hogy sosem szédült el, vagy érezte azt, hogy a szíve hevesen ver, szerinte gyorsan el kellett ájulnia, amikor elkábították. Másnap reggel a saját ágyában ébredt fel, és különösen fáradtnak érezte magát, de azt hitte, ez a hosszú séták miatt volt. „Nőgyógyászati problémáim voltak, és egyes reggeleken olyan érzéssel ébredtem, mintha elfolyt volna a magzatvizem. A jelek megvoltak, de sosem tudtam, hogyan dekódoljam őket” – mondta.

Pelicot és az ügyvédei azt is megvitatták, hogy a férj esetleg kisebbrendűségi komplexusban szenvedett-e egy munkatársával folytatott viszonya miatt, a kettejük társadalmi státusza közötti vélt különbség miatt, vagy azért, mert a feleségének vele ellentétben szeretetteljes gyerekkora volt.

„Azt mondták, hogy bátor vagyok. Ez nem bátorság, hanem akarat és elszántság a társadalom megváltoztatására. A bátorság azt jelenti, hogy a tengerbe ugrasz, hogy megments valakit. Nekem csak akaratom és elszántságom van. Ezért jövök ide mindennap… Még ha kimondhatatlan dolgokat hallok is, kitartok, mert minden férfi és nő mögöttem áll” – mondta Gisèle Pelicot a perben vállalt szerepéről. Azt mondta, sosem bánta meg, hogy kérte a tárgyalás megnyitását. „Azért tettem, mert ami velem történt, soha többé nem történhet meg” – mondta.

A vádlottak többsége tagadja Pelicot megerőszakolását, azzal érveltek, hogy nem lehetnek bűnösök, mert nem vették észre, hogy a nő eszméletlen volt, és ezért nem „tudták”, hogy megerőszakolják. Olyanok is voltak, akik beismerő vallomást tettek. A nemi erőszakok többségét videóra is vették.

Bár a legtöbb napon jelen volt a bíróságon, Pelicot csak kétszer szólalt fel a tanúk padján. A legutóbbi alkalommal, szeptember 18-án azt mondta, „megalázva” érezte magát, amikor azt sugallták neki, hogy beleegyezett egy szexuális játékba, úgy téve, mintha aludna, amikor a férje által az interneten felbérelt férfiak eljöttek hozzájuk. „Ezek a férfiak azért jöttek, hogy megerőszakoljanak. Amit ebben a tárgyalóteremben hallok, az annyira megalázó, annyira megalázó” – mondta.

A per nagy érdeklődést váltott ki Franciaországban, ahol Pelicot feminista ikonná vált, leginkább azért, mert lemondott a névtelenséghez való jogáról, és nyílt tárgyalást kért. Jogi csapata szerint a tárgyalás megnyitása a vádlottra hárítaná a „szégyent”. Szombaton több mint egy tucat francia városban tartottak tüntetéseket Pelicot mellett. Több feminista szervezet is arra kéri a francia kormányt, hogy a nemi erőszakról szóló törvényt egészítse ki a beleegyezésre vonatkozó záradékkal.

A tárgyalás szeptember 2-án kezdődött, de a napi hosszadalmas meghallgatások ellenére a kihallgatandó vádlottak száma miatt még csak a felénél tart. Ítélet december végén várható. (BBC)