Lukasenko háborúba menne Oroszországgal, ha az annektálni próbálná Belaruszt

külföld
október 25., 15:02

Az orosz-belarusz úgynevezett Unióállam (hogy mi ez, arra mindjárt visszatérünk) jövőjéről kérdezte a belarusz elnök Alekszandr Lukasenkót az orosz Izvesztyija. Ennek apropóján felmerült az a kérdés, hogy Oroszország részévé válhat-e Belarusz, amit Lukasenko visszautasított, írja a Kyiv Post. A belarusz diktátor szerint akár háborúhoz is vezetne, ha Oroszország megpróbálná annektálni az országot.

Aljakszandr Lukasenka 2022. február 17-én Minszkben.
photo_camera Alekszandr Lukasenko 2022. február 17-én Minszkben. Fotó: Makszim Gucsek/BELTA/AFP

A két ország Unióállama az a szövetség, amelyről Lukasenko még a kilencvenes évek végén állapodott meg az akkori orosz elnökkel, Borisz Jelcinnel. Az 1996-os eredeti szerződésben szoros gazdasági együttműködésről, a későbbiekben pedig politikai integrációról is megegyeztek. A szerződés a kétezres évektől többször is fejfájást okozott a szomszédjának kitett belarusz vezetésnek, az orosz annexió gondolata pedig nem először merül fel.

Lukasenkot most az orosz Izvesztyija hírportál kérdezte az Unióállam jövőjéről. Arra a felvetésre, hogy az integráció részeként Belarusz beolvadjon Oroszországba, a belarusz elnök azt mondta: „Ez lehetetlen és irreális. Még kimondani is félek, hogy ez háborút jelentene” – mondta Lukasenko. Lukasenko ezután arról beszélt, milyen fontos szerepet játszott az Unióállam létrehozásában, és hogy szakemberek serege dolgozik a két állam közötti szoros együttműködés kialakításában. „És senki nem fog megbántani senkit” – mondta a belarusz elnök.

Az egykori szovjet blokkba tartozó ország függetlenedése után is gazdaságilag jelentősen kitett maradt Oroszország felé – lévén gazdasága jelentős része az orosz nyersanyagok feldolgozására épült. Kapcsolatuk nem volt felhőtlen, ám miután a 2020-as elnökválasztások után a csalások és az emberi jogi visszaélések miatt Belarusz súlyosan elszigetelődött nyugati szövetségeseitől, még inkább Moszkva felé sodródott. Oroszország 2022-es ukrajnai invázióját részben belarusz területről indította.